Slovenija
33 ogledov

Zidarjev je letos le pet

Največ razburjenja je povzročilo omejevanje sosedske pomoči. (Foto: Shutterstock Žurnal24 main
Obrtni poklici. Zanimanje vse bolj upada. Možno ukinjanje programov.

Novo mesto. “Zanimanje za obrtne poklice je pri nas blizu popolne ničle,” pravi Franci Bukovec, predsednik novomeške obrtno-podjetniške zbornice. Najbolj kritično je, kot dodaja, gradbeništvo, kjer zaradi majhnega vpisa Šolskemu centru Novo mesto (ŠCNM) grozi celo izguba programa.

Zidarjev in mizarjev ni
Pri poklicnem izobraževanju je najmanj vpisa na področju gradbeništva, predvsem za zidarje in tesarje, letos pa smo zaznali tudi bistven padec vpisa za poklic mizarja,” pove Štefan David, direktor ŠCNM. Za nekatere klasične poklice kovinarstva oziroma strojništva, kot je avtoserviser, je še nekoliko zanimanja, medtem ko strugarjev - rezkalcev praktično ni, dodaja.

Manj bo 3 + 2
Ker se po končanem poklicnem izobraževanju po besedah Davida kar tri četrtine dijakov vpiše na poklicno tehnično izobraževanje, tako imenovani program 3 + 2, in obrtniki tudi zaradi tega ostajajo brez delovne sile, je obrtna zbornica ministrstvu za šolstvo predlagala, naj za določene poklice tovrstnega izobraževanja ne odobravajo več v tolikšni meri.

Ponje v Bosno in Hercegovino

Tako daleč, da bi programe v poklicnem izobraževanju zapirali, pravi David, razmere še niso pripeljale, a bo treba učence, če se za te poklice ne bodo odločali domačini, v prihodnje poiskati drugje. “Obrnili se bomo, tako kot smo se v časih gradbenega podjetja Pionir, na Bihač in Banjaluko,” sklene David.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.