Slovenija
68 ogledov

Zidarji lažje kot šivilje

Danica Godler, vodja zaposlovanja, in Robert Rajšter, direktor velenjske OS zavo Žurnal24 main
Delo. Najhitreje se zaposlijo delavci brez poklica in tisti z najvišjo stopnjo izobrazbe tehnične smeri.

Šaleška, Koroška. “Za nami je izjemno težko leto in pričakovali smo povečanje brezposelnosti. Ta je v Uradu za delo Velenje predvsem na račun stečaja Vegrada in Preventovih družb proti koncu leta zrasla na kar 33 odstotkov, v povprečju pa se je število brezposelnih pri velenjski območni službi (OS) povečalo za 20 odstotkov,” pravi direktor Robert Rajšter.

Tekstilne branže vse manj
Na Koroškem se je brezposelnost povečala manj, kot so pričakovali, saj so bile razmere na trgu dela ugodnejše. “Predvsem kovinskopredelovalna industrija je ponudila veliko novih delovnih mest. To je panoga, ki je na določen način popravila celotno sliko trga dela na Koroškem. Pričakujemo, da se bo ta trend nadaljeval tudi letos,” še pravi Rajšter. Po njegovih podatkih je skoraj polovica oziroma natanko 428 nekdanjih Preventovih delavk dobilo zaposlitev, čeprav za določen čas. “Tekstilne branže je vse manj, zato je šiviljam težje, na srečo pa so tiste, nekoč zaposlene v mozirskem Elkroju, po večini dobile delo v nazarskem BSH,” razlaga Rajšter.

Vegradovi na boljšem
Povsem drugače je z nekdanjimi Vegradovimi delavci. Od 428 prijavljenih je zaposlitev do zdaj našla le kakšna četrtina, a že spomladi naj bi se jim ponujale nove možnosti. “So pa novi delodajalci manjši in zaposlujejo za krajši čas, zato so nekdanji Vegradovi delavci do njih nezaupljivi. A povpraševanje, zlasti po delavcih brez poklica, gradbenih profilih vseh vrst, gostincih in tehničnem kadru, ponudbo celo presega,” razkriva Rajšter. Več možnosti, da najdejo delo, imajo tudi diplomanti, a le če imajo izobrazbo tehnične smeri. “Ker so mladi prav zdaj pred dilemo, kateri poklic izbrati, so lahko ti podatki zanje koristni,” namigne Rajšter.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.