Slovenija
20 ogledov

Zidarju na pomoč bivši KGB-jevec?

Ivan Zidar Žurnal24 main
Skrivnostni posojilodajalec, ki naj bi SCT Ivana Zidarja posodil osem milijonov evrov, naj bi bil nemški poslovnež turškega rodu Metin Selvi.

Sledi za skrivnostnim financerjem, ki naj bi SCT v prisilni poravnavi posodil osem milijonov evrov za zaostale plače in zagon gradbenih del na nekaterih projektih, po poročanju časnika Dnevnik vodijo v Nemčijo in Rusijo.

Večinski lastnik podjetja EMS Holding, ki je z SCT podpisalo pogodbo o najemu posojila, je nemški poslovnež turškega rodu Metin Selvi, ki naj bi po poročanju časnika domoval v Zagrebu.

Časnik Ozgur Politika, glasilo Kurdske delavske stranke (PKK), ki se bori za neodvisnost Kurdistana, pa je po pisanju časnika Dnevnik leta 1996 tudi poročal, da je Sevi nekdanji agent sovjetske tajne službe KGB.

V začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja naj bi imel pomembno vlogo pri tihotapljenju nuklearnih in radioaktivnih materialov, med drugim tudi plutonija 238, iz držav nekdanje Sovjetske zveze v Evropo.

Dnevniku navedb pri Selviju ni uspelo preveriti, naj bi pa časnik objavil tudi Selvijeve osebne podatke iz domnevnega poročila nemške obveščevalne službe (BND), ki se skladajo s podatki, ki jih je Selvi leta 2009 ob ustanovitvi EMS Holdinga vpisal v knjigo družbenikov.

Pisanje kurdskega časnika je v kasnejših letih povzelo in dopolnilo več nemških avtorjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.