Slovenija
91 ogledov

Ziherl odšel poln optimizma in načrtov

umrl Slavko Ziherl Žurnal24 main
Umrl je eden najbolj znanih slovenskih psihiatrov, 66-letni dr. Slavko Ziherl. O strokovnjaku s področja medicine in politiku je njegova strankarska kolegica Katarina Kresal zapisala, da ni prenašal nenačelnosti.

Kot so zapisali pri stranki LDS, v kateri je bil Slavko Ziherl vidni in aktivni član, je Slovenija z njegovo smrtjo izgubila "izjemnega človekoljuba in demokrata, medicina pa strokovnjaka", Ljubljana pa je izgubila tudi uglednega mestnega svetnika. Kot so še poudarili pri Liberalni demokraciji Slovenije, je bil Ziherl "svobodomiseln meščan, zavezan svobodi in pravičnosti". Pomnili ga bodo kot brezkompromisnega zagovornika resnice. "Dr. Slavko Ziherl bo ostal zapisan kot eden največjih liberalcev in demokratov svojega časa," so še zapisali pri LDS.

Njegova strankarska kolegica Katarina Kresal je ob njegovi smrti zapisala, da je bil še dan poprej poln optimizma in načrtov za prihodnost. "Nikoli ni razdiral. Iskal je rešitve, ki bi bile široko sprejemljive. Globoko je verjel in se zavzemal za spoštovanje človekovih pravic, za spoštovanje prava in strpnost," je ocenila Katarina Kresal. Po njenih izkušnjah je preziral "instant politikantstvo, kompromisarstvo in laž". Tako tudi ni prenašal nenačelnosti.

Težave s srcem

Zaradi težav s srcem so ga prvič operirali novembra lani, po novih težavah so ga po poročanju Dela v kliničnem centru spet operirali včeraj.

Strokovna in politična pot

Ziherl je bil rojen 23. septembra 1945.

Vse svoje življenje je bil zapisan medicini. Bil je doktor znanosti s področja psihiatrije, zdravnik, direktor in strokovni direktor Psihiatrične klinike Ljubljana, avtor številnih strokovnih del, njegova bibliografija šteje kar 200 enot, ter profesor na Medicinski in Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Leta 2006 je bil na listi Liberalne demokracije Slovenije izvoljen v Mestni svet Mestne občine Ljubljana. Od 30. junija 2007 dalje je podpredsednik LDS.

22. novembra 2008 je postal državni sekretar Republike Slovenije; 4. decembra istega leta pa je odstopil zaradi nestrinjanja imenovanja Dimitrija Rupla za posebnega odposlanca za zunanje zadeve v Kabinetu predsednika Vlade. Na državnozborskih volitvah leta 2011 je kandidiral na listi LDS.