Slovenija
31 ogledov

"Zima ni višja sila, pravila je treba upoštevati"

slovenija 01.12.10, sneg, promet, avtocesta, Ljubljana-Vrhnika, zastoj proti Lju Anže Petkovšek
Na Darsu so prepričan, da so v minulih dneh storil vse predvideno in tudi ustrezno posredovali. Hkrati pa priznavajo, da se stvari da še izboljšati.

Vlada je včeraj sprjela odločitev, na podlagi katere je Dars pridobil določene pristojnosti v smislu urejanje prometa v izrednih vremenskih razmerah. A prvi mož družbe Matjaž Knez ob tem opozarja, da je uporaba cest podvržena določenim pravilom. "Če se ta ne spoštujejo, prihaja do nesreč," je poudaril.

"Zima ni višja sila. Primerno zimskim razmeram se je treba tudi obnašati - vozila morajo biti ustrezno opremljena, hitrost prilagojena vožnji," je dejal Knez.

Šoferji: Stvari je treba izboljšati

Policija in Dars sta bila v zadnjem času zaradi izrednih vremenskih razmer tarči številnih kritik. Decembra sta zastoje na primorki povzročila sneg in burja, v zadnjih dneh pa po vsej državi, še posebej pa na primorki, obilno sneženje.

Da sodelovanje ni dobro, je danes znova ocenil predsednik sekcije za promet pri OZS Andrej Klobasa, ki poudarja, da je izločanje tovornih vozil takrat, ko je prevoz možen, nelogično. Vsekakor pa bi bilo treba po besedah Klobase doreči, da bi s pluženjem in posipavanjem cest začeli še preden zapade 10 centimetrov snega.

Stavijo na center v Dragomlju

Kot ocenjuje predsednik uprave Darsa, bo k izboljšanju razmer veliko prispeval tudi center v Dragomlju, ki bo skladno z novelo zakona o cestah najpozneje do 1. januarja 2014 postal nacionalni center in ki bo skrbel tudi za meddržavno komunikacijo. "Prav danes smo dobili informacijo, da je zaradi sneženja na Madžarskem prišlo do izločanja tovornjakov v Sloveniji," je pojasnil Knez.

"Dars je ustrezno posredoval"

Po Knezovih zagotovilih je Dars v minulih dneh, ko je obilno sneženje povzročilo precejšnje zastoje v prometu, storil vse predvideno in tudi ustrezno posredoval. Z njim se je strinjal tudi minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač, ki poudarja, da v nobenem primeru prometnih nesreč ni mogoče v celoti preprečiti, je pa mogoče zmanjšati tveganje.

Černač je pojasnil, da mora Dars v izrednih vremenskih razmerah občasno tudi sproščati promet tovornih vozil, da na določenih odsekih - v tem tednu je šlo za ljubljanski obroč - ne bi prišlo do zastojev.

"Pri decembrskem zastoju je šlo za splet okoliščin in neobvladanje situacije"

Glede zastoja na primorski avtocesti 8. decembra, do katerega je prišlo zaradi snega in močne burje, je Černač dejal, da je šlo za splet številnih okoliščin, tudi izrednih vremenskih razmer, hkrati pa tudi za pomanjkljivo obvladovanje situacije. "Ugotovili smo, da gre za neke vrste napačno oceno okoliščin, tudi za osebno odgovornost, za pomanjkljivo vodenje in koordinacijo na višjih ravneh," je dejal minister, ki verjame, da v prihodnje do takšnih situacij ne bo več prihajalo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.