Slovenija
27043 ogledov

Zima ob začetku pomladi: Po dveh mesecih toplega vremena sprememba!

Sneg Profimedia
Meja sneženja se bo v sredo spustila do nižin, višje lahko zapade do pol metra snega.

"Od zadnjega zapisa se je v srednjeročnem izračunu zgodilo kar veliko sprememb," pišejo pri Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "To se redko zgodi, kajti vreme gre pogosto po tirnicah, ki jih daje evropski model. Tokrat je popolnoma obrnil ploščo. Po dveh mesecih nadpovprečno toplega vremena vstopamo v daljše obdobje bolj spremenljivega vremena. Poslabšanja si bodo tja do 6. marca sledila eden za drugim. Če bo kaj zimskega vremena po nižinah, je še veliko vprašanje, lahko pa se zgodi, da bo ravno ob koncu oz. začetku meteorološke pomladi letošnji zimski vrhunec."

"Lahko pa se zgodi, da bo ravno ob koncu oz. začetku meteorološke pomladi letošnji zimski vrhunec."

Ciklon.si

V sredo sneg do nižin

Prvo zanimivo dogajanje ob slabljenju polarnega vrtinca bo po poročanju portala v noči na sredo, ko se bo nad Genovskim zalivom poglabljal ciklon ter se šele v noči na četrtek pomaknil nad srednji Jadran - takrat bodo padavine od severa ponehale. "Meja sneženja se bo v sredo zvečer lahko marsikje spustila do nižin, sicer pa bo v sredogorju in visokogorju zapadlo med 25 in 50 centimetrov snega," pišejo pri Ciklon.si. "Dokaj hitro nas bo v višinah zajel polarni zrak, zato bo ob prehodu vremenske fronte marsikje tudi zagrmelo."

Prihodnji vikend padavine

V petek se bo od zahoda postopno spet okrepilo območje visokega zračnega pritiska, zlasti v višinah se bo spet močno ogrelo. "Vendar bo že isti dan Britansko otočje zajela nova vremenska motnja, ki se bo hitro pomaknila proti Alpam," razlagajo pri Ciklon.si. "Pred vremensko fronto bo spet zapihal jugozahodni veter. Tako bo naslednji vikend v znamenju padavin. V nedeljo bi se po glavnem evropskem izračunu meja sneženja lahko spustila do nižin, vendar je še močno nezanesljivo vse skupaj. Nekaj članov je povsem zimskih, večina pa zaenkrat kaže pretoplo za sneg po nižinah."

Med 1. in 6. marcem je, kot kažejo trenutni izračuni evropskega modela, po napovedih portala pričakovati zelo pogoste padavine. "Nad severozahodno Evropo je pričakovati globoko ciklonsko območje," pišejo pri Ciklon.si. "Nad severnim delom Sredozemlja pa serijo ciklonov, pogostost padavin bo odvisna od njihove bližine."

Kaj pravi Arso?

Ponoči bo na Primorskem in deloma Notranjskem zmerno do pretežno oblačno, drugod precej jasno. "Zjutraj se bo na zahodu začelo jasniti, drugod se bo pooblačilo," pišejo pri Agenciji za okolje. "V Prekmurju bo lahko padlo nekaj kapelj dežja, tam bo zapihal severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 9 stopinj Celzija."

Jutri bo na Primorskem sončno, drugod po Sloveniji pa zmerno do pretežno oblačno. Popoldne se bo nekoliko pooblačilo na zahodu, drugod pa se bo počasi jasnilo. "Čez dan bo zapihal jugovzhodni veter," napovedujejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 15, na Primorskem do 19 stopinj Celzija."

V torek se bo znova pooblačilo, nekaj jasnine bo sprva še na vzhodu. Predvsem ponekod na Primorskem in Notranjskem bo občasno že rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodnik.

V sredo bo oblačno s padavinami. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo po napovedih Arsa spustila pod nadmorsko višino 500 metrov. Na Primorskem bo zapihala burja.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

"Nad južno Evropo je območje visokega, na severu celine pa nizkega zračnega tlaka," pišejo pri Arsu. "Vremenska fronta valovi čez zahodno in srednjo Evropo in bo ponoči oplazila vzhodni del Slovenije Z vetrovi zahodnih smeri k nam priteka razmeroma topel zrak."

Od 27. februarja do 3. marca

V četrtek in petek bo nad južno Evropo šibko območje visokega zračnega tlaka, v nedeljo pa nas bo prešla nova vremenska fronta. "V prvi polovici prihodnjega tedna kaže na spremenljivo vreme z občasnimi prehodi vremenskih motenj," pišejo pri Arsu. "V četrtek in petek bo delno jasno in nekoliko hladneje."

Ob koncu tedna se bo v zahodni polovici Slovenije pooblačilo, pihal bo jugozahodnik. Na zahodu bo občasno rahlo deževalo. Ob prehodu vremenske fronte v nedeljo bo prehodno spet nekoliko več padavin in nekoliko se bo ohladilo.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.