Slovenija
26 ogledov

Zima toplejša za do 5 stopinj

prehod za pešce
1/2
Saša Despot
Čeprav je bilo manj sonca kot običajno, so bile temperature letošnjo zimo od 3 do 5 stopinj višje kot običajno.

Letošnja zima je bila povsod toplejša kot v dolgoletnem povprečju. Na Obali so zabeležili najtoplejšo zimo doslej. V Novem mestu, Murski Soboti in Ratečah je bila toplejša zima 2006/07, v Ljubljani sta bili od sredine minulega stoletja dve zimi toplejši kot tokrat, v visokogorju pa se tokratna zima uvršča na četrto mesto.


Februarja je bilo po vsej državi topleje kot v dolgoletnem povprečju. Največji odklon so imeli na Obali, kjer je presegel 5 stopinj Celzija. Najmanjši odklon, in sicer od 2 do 3 stopinje Celzija, je bil na severozahodu države in na območju do severnega dela Ljubljanske kotline. V pretežnem delu države je bil odklon med 3 in 4 stopinjami Celzija.

Na Primorskem so bili nadpovprečno topli prav vsi februarski dnevi. Po nižinah drugod po državi je bilo prvih šest februarskih dni nekoliko hladnejših kot v dolgoletnem povprečju, nato pa so vse do konca meseca sledili nadpovprečno topli dnevi. Tudi v visokogorju so prevladovali nadpovprečno topli dnevi.

Sonca manj kot po navadi

Sonca je bilo to zimo manj kot običajno. Od 60 do 80 odstotkov običajne osončenosti je bilo na Obali in severovzhodu države. Pretežni del Slovenije pa je dosegel od 40 do 60 odstotkov dolgoletnega povprečja.

Padavin je bilo povsod več kot v dolgoletnem povprečju. Največ padavin je bilo na severozahodu države, kjer je bilo padavin nad 250 odstotkov dolgoletnega povprečja. Na Obali, v Beli krajini in večjem delu Pomurja so zabeležili od 100 do 150 odstotkov dolgoletnega povprečja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.