Slovenija
58016 ogledov

Nad Slovenijo prihaja polarni mraz: V teh krajih bo šlo pod -15 stopinj

zmrzal Shutterstock
Petek bo oblačen in deževen, meja sneženja bo med 1300 in 1700 metri, predvsem v Zgornjesavski dolini lahko sneži do doline, napoveduejo vremenoslovci na Arsu.

Zvečer bodo padavine prehodno ponehale. Najvišje dnevne temperature bodo v severni in severovzhodni Sloveniji od 2 do 5, drugod od 6 do 11, ob morju do 14 stopinj Celzija.

Jutri bo oblačno, padavine se bodo čez dan znova okrepile. Hladilo se bo. Meja sneženja se bo pričela spuščati, zvečer ali v noči na nedeljo se bo spustila do nižin. Temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem do 12 stopinj.

V nedeljo čez dan bodo padavine ponehale, na Primorskem bo še pihala burja. V ponedeljek se bo deloma zjasnilo. Jutro bo mrzlo.

Napoved od ponedeljka do sobote 

V začetku prihodnjega tedna se bo nad Alpami prehodno zgradilo območje visokega zračnega tlaka, predvidoma v drugi polovici tedna pa se bo iznad Atlantika nad zahodno Evropo pomaknilo novo ciklonsko območje, ki bo zelo verjetno vplivalo na vreme pri nas, napovedujejo na Arsu.

V ponedeljek in torek bo delno jasno in suho vreme, zjutraj bo mrzlo. V sredo se bo oblačnost povečala, predvsem na jugozahodu bodo padavine. Oblačno s padavinami v večjem delu Slovenije pa bo tudi od četrtka do sobote. 

Najvišje dnevne temperature bodo večinoma od 0 do 5 stopinj, zjutraj pa se bo živo srebro spustilo krepko pod ničlo. Kot je razvidno iz preglednice, bo šlo v torek zjutraj severozahodni Sloveniji celo do -17 stopinj Celzija, v severovzhodni pa do -15.

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

 

Sneg Vreme Slovenija Sneg s sobote na nedeljo. Kaj pa prihodnji teden?

Nenavadni vremenski pojav

Tudi letos so nas na pragu zime presenetili cvetovi rastlin, ki jih po fenološkem koledarju  uvrščamo med znanilke zgodnje ali prave pomladi, v svoji objavi na Facebooku razlaga Arso in pojasnjuje, da je vzrok za neobičajen čas cvetenja običajno pripisati vremenskim razmeram. 

Letos so k neobičajnemu cvetenju prispevali poletna suša, vročinski stres ob vročinskih valovih, neobičajno hladen in deževen september in babje poletje, ki je zadržalo skoraj poletne temperature vse do sredine novembra. 

Rastline spremenljivost vremenskih razmer "razumejo" po svoje, tako se ob nepravem času prebudijo hormoni, ki so odgovorni za razcvet rodnih brstov, ki tedaj že zasnovani in pripravljeni čakajo prihodnjo pomlad. Po navadi nas presenečajo jesenski cvetovi sliv, jablan, češenj in okrasnih grmovnic. Letos sta bila med njimi tudi španski bezeg in forzicija, prihod zime pa je ponekod pozdravila tudi modrina vijolic.

Jesensko cvetenje na srečo ni množičen pojav, običajno zacvetijo le posamezna sadna drevesa, celo le posamezne veje. Od jesenskih cvetov sadnih dreves ne moremo pričakovati plodov, saj se cvetovi ne oplodijo, uničijo jih jesenske slane, ki so v tem času običajne. Preranemu španskem bezgu pa se bo spomladi poznalo le kakšno socvetje manj.

Avto Obstal sem na zasneženem klancu, kaj zdaj?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Pierre 14:07 10.december 2022.

    Polarni mraz pomeni tam okoli 70 'C MINUSA.....nehajte nas strašit vremenarji!!!