Slovenija
28 ogledov

Zimska sezona: globa od 120 do 5.000 evrov

Pomembno je, da imajo pnevmatike najmanj tri milimetre profila Žurnal24 main
Na cestah se uradno začenja zimska sezona. Globe za neuporabo opreme od 120 do 5.000 evrov.

Danes se na cestah uradno začenja zimska sezona, med katero morajo biti vozila tudi primerno opremljena. Sezona po zakonu traja do 15. marca, v tem času bo vzpostavljena tudi zimska služba. V primeru, da bi bil ogrožen normalen potek prometa, lahko zimska služba delovanje podaljša.

Zimsko opremo mora voznik uporabljati tudi zunaj uradne zimske sezone, če so na cesti zimske razmere, torej ko se sneg oprijema vozišča ali pa je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo, še pojasnjujejo na policiji.

Če za to ne boste poskrbeli, vas lahko policisti kaznujejo z globo v višini 120 evrov. V primeru, da boste ovirali promet, pa vas lahko oglobijo s 500 evrov kazni. Globa je večja za pravno osebo ali samostojnega podjetnika, in sicer najmanj 1.200 evrov oziroma najmanj 5.000 evrov, če je zaradi tega oviran promet.

Pnevmatike ali verige

V zimsko opremo vozil spadajo zimske pnevmatike na vseh štirih kolesih, voznik pa lahko uporablja tudi poletne pnevmatike, vendar le, če ima v avtomobilu shranjene ustrezne snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke. Pomembno je tudi, da imajo zimske pnevmatike (označene so z M+S, M.S ali M&S) najmanj tri milimetre profila.

Upravljavci in vzdrževalci državnih cest so že pred uradnim začetkom zimske sezone zagotovili, da so nanjo pripravljeni, prve akcije zimske službe na cestah pa so že izvedli.

Zimska oprema obvezna tudi pri sosedih

Zimska oprema na vozilih je od letos obvezna tudi na območju italijanskega avtocestnega križa, ki ga upravljajo Autovie Venete, oziroma na območju Furlanije - Julijske krajine in Benečije. Na tem območju med drugim vodijo (avto)ceste od Trsta do Benetk, od Palmanove do Vidma in od Vileša do Gorice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.