Slovenija
37 ogledov

Zimske kolekcije polovico ceneje

Trgovine razprodaja BOBO Žurnal24 main
Po ocenah nekaterih prodajalcev je prvi dan zimskih razprodaj trgovine obiskalo več kupcev kot lani. V ljubljanskem Emporiumu dopoldne gneča na vseh blagajnah, "zaradi preobremenjenosti sistema", kot so zapisali, pa so nekaj časa sprejemali le gotovino.

Po ocenah nekaterih prodajalcev je prvi dan zimskih razprodaj trgovine obiskalo več kupcev kot lani. V prodajalnah Peka obisk in promet danes presegata pričakovanja, tudi v Modiani beležijo povečan obisk, še več obiskovalcev pa pričakujejo v popoldanskih urah. Večji kot lani je tudi obisk v prodajalnah Gigasporta.

Večina trgovcev izdelke v času zimskih razprodaj ponuja po od 30 do 50 odstotkov nižjih cenah. Kljub znižanim izdelkom pa Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da mora biti blago brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako. Četudi je blago znižano, potrošnikom svetujejo, da pred nakupom izdelek dobro pregledajo oziroma da premislijo o nujnosti nakupa.

Objava o uvedbi razprodaje mora vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja tovrstne razprodaje. Blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji.

Tržna inšpekcija bo v času zimskih posezonskih razprodaj ugotavljala spoštovanje zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, zlasti z vidika zavajajočega oglaševanja.

Tržni inšpektorat nadzira in opozarja

Večina prodajaln tudi med razprodajami posluje po ustaljenih urnikih, cene pa znižujejo za najmanj 30 odstotkov, največ pa v povprečju do 50 odstotkov. Največji popusti so praviloma na sezonske izdelke.

V zvezi z razprodajami se morajo prodajalci držati pravil: objava o uvedbi razprodaje mora vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja tovrstne razprodaje. Blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.