Slovenija
41 ogledov

Žita za zajtrk polna sladkorja

Žita za otroke Shutterstock
Analiza ZPS. Žita za zajtrk, namenjena otrokom, "imajo več skupnega s sladkarijami kot z žiti".

Če ste mislili, da so žita – ponavadi sladkega okusa in zanimivih oblik ter zato priljubljena pri otrocih – dobra in zdrava izbira, premislite še enkrat. Analiza 26 žit za zajtrk, ki jih tržijo za otroke, je pokazala neskladnosti s priporočenimi količinami posameznih sestavin.

Večina ima preveč sladkorja

Večina preverjenih izdelkov se je slabo odrezala glede vsebnosti sladkorja. Kar 21 od 26 jih je vsebovalo več kot 15 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka. Pri 13 pa je meja sladkorja bila presežena za več kot dvakrat. To so izdelki: "Knusperone Honey Wheat", "Kellogg's Smacks", "Kellogg's Frosties", "Lino Crunch", "Ben Quik Choco Pops", "Goody Fun Zoo Choco Shells", "Nestlé Cookie Crisp", "Kellogg's Choco Krispies", "Nestlé Cini Minis", "Spar Nougat Bites", "Spar Zimt Zauber", "Crownfield Fruit Rings", "Nestlé Nesquik".

"Žita, pri katerih je bila vrednost sladkorja presežena za več 2-krat, bolj sodijo med sladice oz. sladkarije in nikakor niso primerna za vsakodnevno uživanje. Če se odločite za slajša žita, bodite pozorni na količino sladkorja. Upoštevajte priporočeno porcijo, ki jo proizvajalec običajno zapiše na izdelku; po navadi je to 30 gramov," poudarja dr. Tanja Pajk Žontar, prehranska strokovnjakinja iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Berite hranilno tabelo

ZPS med drugim svetuje, da pred nakupom prebere hranilno tabelo. "Izdelkov, ki vsebujejo več kot 15 gramov sladkorja, naj ne bo redno na jedilniku za zajtrk oz. jih otrokom ponudite redkeje," svetujejo. Vsaj enkrat na teden  iz osnovnih sestavin pripraviti žita za zajtrk doma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.