Slovenija
88 ogledov

Živadinov izgubil živce in odstopil

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Hud spor zaradi denarja. Dragan Živadinov odstopil od sodelovanja z zavodom Maribor 2012. Projekta Zvezdno mesto v Mariboru ne bo.

 

Projekt opera Zvezdno mesto nastaja štiri leta in  povezuje kozmonavtiko in umetnost. "Projekt bomo naredili. A ne v evropski prestolnici kulture Maribor!" je zatrdil Živadinov.

Režiser Dragan Živadinov je v sredo prišel v Naskov dvorec na produkcijski sestanek glede sofinanciranja njegovega opernega projekta Zvezdno mesto, ki naj bi ga premierno izvedel prihodnje leto v Mariboru v okviru EPK (Evropske prestolnice kulture). Spor s programskim direktorjem EPK Mitjo Čandrom pa se je vnel zaradi dodeljevanja sredstev iz naslova EPK.

"Izgubil je živce"
Po besedah Čandra je Živadinov na sestanku izgubil živce, ker so mu kot koprodukcijski vložek ponudili največ 100 tisoč evrov, medtem ko je sam zahteval mnogo višji znesek. "Prijavil je zelo drag projekt, ki pa ga ne moremo podpreti v tako velikem deležu. Za nas bi bilo kaj takega povsem neuresničljivo," je dejal Čander.

Živadinov je zanikal, da naj bi s Čandrom fizično obračunal. "Sem mu grozil, a z umetnostjo, direktno v glavo. Fizičnega kontakta ni bilo," je dejal Živadinov.

Po besedah Čandra se je Živadinov močno razburil, mu grozil in zalučal stol po pisarni, do fizičnega stika pa ni prišlo. Ko so ga uspeli pomiriti, mu je Čander sporočil, da ga ne bo uvrstil v program EPK, sam Živadinov pa naj bi privolil v odstop od sodelovanja. "Sporazumno smo se razšli, mi pa smo privarčevali 100 tisoč evrov," je pripomnil Čander in dodal, da vsem apetitom zaradi pomanjkanja sredstev ne morejo zadostiti.

"Vedel je, da projekta ne bo"
Živadinov je priznal, da  je "reagiral impulzivno", še navaja STA, a naj bi bil za to kriv Čander, ker si za sestanek ni vzel časa in ker "je prišel tja že s predpostavko, da tega projekta ne bo in da se bo denar usmeril drugam".

Ponujeni denar naj bi bil drugotnega pomena, čeprav se mu zdijo vsote, ki so mu jih za opero ponudili na zavodu Maribor 2012, "smešne". Lani so mu za ta projekt namenili štiri tisoč evrov, letos 30 tisoč in drugo leto 60 tisoč. Po besedah Živadinova bi se moral Čander kot strokovnjak zavedati, da kakovostne operne predstave stanejo mnogo več. "Rekli bi, da ni denarja, ne pa mi podtikati, da zahtevam nerazumne vsote," je ogorčen režiser, ki v EPK ne želi več sodelovati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.