Slovenija
20 ogledov

Živalski vrt bo jutri odprt

Zoo Ljubljana ZOO Ljubljana
Vstopnice po 20 odstotkov nižji ceni.

Živalski vrt Ljubljana bo po snežni ujmi v soboto prvič odprl svoja vrata. Ne sicer v celoti, saj bo zgornji del zaradi nekaterih podrtih ograd še naprej zaprt. Kdaj ga bodo sanirali, je po besedah Irene Furlan, biologinje in pedagoške vodje ZOO Ljubljana, odvisen od sredstev, ki jih bodo pridobili.

Zaradi nujnih interventnih del, ki bodo potekala do konca meseca, bodo cene vstopnic do 2. marca za 20 odstotkov nižje od običajnih.

Za risinjo nevaren promet

Potem ko jim je v živolovko že v začetku meseca uspelo ujeti pobeglega risa, je risinja še vedno na prostosti. "Vremenski pogoji ne dopuščajo, da bi risinji sledili s psom, snega pa tudi ni več, da bi opazili njene sledi," pojasnjuje Furlanova. Nazadnje so jo zasledili v nedeljo popoldne. "Pomagalo bi, če bi jo kdo opazil ali če bi kdo opazil njen plen in nam takoj javil. Od tam pa bi ji nato lahko sledili z izurjenim psom."

Ves čas sodelujejo s strokovnjaki za rise v naravi, ki jim tudi svetujejo in pomagajo. Nastavljajo ji hrano ob živolovki v njeni ogradi. "Verjamemo, da lahko sama preživi v naravi. Največja grožnja ji trenutno predstavlja promet, na katerega ni navajena," pravi Furlanova.

Še ni končne ocene škode

Sanacija živalskega vrta sicer poteka že od 7. februarja. "Najprej smo odstranili podrta drevesa ob Večni poti, ki so grozila, da padejo na cesto. Nato smo začeli odstranjevati podrta in nevarna drevesa v spodnjem delu vrta in v spodnjih ogradah. Odstranili smo tudi veje, ki bi lahko padle na živali, zaposlene ali obiskovalce in tako zagotovili njihovo varnost," je pojasnila Furlanova. V zgornjem delu vrta so enako uredili pot in ogrado kozorogov, muflonov, kvakačev in jastrebov (to so edine živali, ki ostajajo v svojih domovanjih), da padajoče drevje in veje niso nevarne za živali in oskrbnike.

Končne številke, kako velika je škoda, še nimajo. Znana bo, ko bo odstranjeno vse podrto drevje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.