Slovenija
25 ogledov

Živčec Kalanova na zaslišanju

Gordana %C5%BDiv%C4%8Dec Kalan Žurnal24 main
Komisija za preprečevanje korupcije zaslišala predsednico Zdravniške zbornice Slovenije Gordano Živčec Kalan. Gre za sporno posojilo podjetju Mabra.

 

Živčec Kalanova na vprašanja komisije ni odgovarjala. Komisija je njene razloge za to sprejela, kakšni so, pa ni znano. Postopek se nadaljuje s preučevanjem danes podanih dokumentov.

 

"Kot vsak pošten državljan s komisijo sodelujem. To je vse, kar komisija od mene pričakuje, in to sem tudi izpolnila," je po zaslišanju v izjavi za medije dejala Živčec Kalanova.

 

Po besedah njenega zagovornika, Janeza Tekavčiča, je komisijo zanimalo, za kakšen pravni posel je šlo: "Dali smo enaka pojasnila kot doslej. Ni šlo za posojilo, ni šlo za poroštvo, šlo je za zastavo." Kot je dejal, so komisiji med drugim predložili pogodbe in izpisek iz transakcijskega računa.

"Gre za obrobne posle, ki se lahko vedno pri gospodarskih družbah in tudi pri zavodih uporabljajo, kadar je to potrebno za samo poslovanje," je opozoril Tekavec. Ob tem je ocenil, da so komisiji uspeli dokazati, da so številne insinuacije, ki so se pojavljale glede zadeve Mabra, neresnične in neutemeljene.

Nad 150 tisočakov za Mabro več institucij
Kot smo v Žurnalu 24 že pisali, se je nad posojilo zdravstvenega doma spravilo že več institucij; sprva kriminalisti, ki jih je pri prvi preiskavi Živčec Kalanova odpravila brez zahtevane dokumentacije. Naslednji dan so prišli s sodno odredbo in dokumentacijo tudi dobili.

Na komisiji so zoper predsednico Zdravniške zbornice Slovenije Gordano Živčec Kalan odprti štirje postopki, dva potekata proti samo zdravniško zbornico.

 

 

Nadzor nad zdravstvenim domom je sprožilo tudi ministrstvo za zdravje, vendar se je tudi v tem primeru zapletlo že na začetku, saj je Živčec Kalanova – ob trditvi, da ministrstvo za to nima pravne podlage – zadevo v presojo vložila na upravno sodišče.

Na komisijo za preprečevanje korupcije naj bi – po napovedih – vendarle prinesla dokumentacijo in odgovarjala tudi na njihova vprašanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.