Slovenija
11 ogledov

Živčec Kalanovi nova zaupnica

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Predsednica zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan ostaja na svojem položaju. Gre za drugo zaupnico zdravnikov.

Od 67 prisotnih poslancev na izredni skupščini jih je proti razrešitvi glasovalo 39, 27 jih je bilo za, en glas je bil neveljaven. Gordana Živčec Kalan tako ostaja na čelu zbornice.

Na skupščini se je ugotovilo neskladje med veljavnim statutom in veljavnim poslovnikom, tako se je pri glasovanju o razrešitvi upošteval veljavni statut, ki za sprejemanje odločitev na skupščini zahteva večino prisotnih poslancev, in ne večino vseh (114) poslancev.

Ljubljanski zdravniki razmišljajo o izstopu
Dean Ravnik
iz ljubljanskega regijskega odbora zbornice je povedal, da s 1. julijem izstopa iz zbornice, ker se s takim vodenjem ne strinja. "Celoten ljubljanski odbor razmišlja, da bi izstopil iz zbornice. V tem primeru je šlo za nekaj podmiznih igric, ker je pravna služba že prejšnji teden vedela, da bi bila polovica prisotnih glasov dovolj za razrešitev, mi smo pa to izvedeli šele danes," je povedal po seji.

Prva zaupnica v znamenju solz
31. marca je Kalanova dobila prvo zaupnico. Takrat je s solzami v očeh poslance zdravniške zbornice prosila za podporo. Od 78 prisotnih ji je podporo izkazalo 44 poslancev.

Predsednica zavrnila vse očitke
"Svoje delo opravljam profesionalno in kot svojo osnovno službo. Na zbornici sem zaposlena osemdesetodstotno, dejansko pa delo za zbornico opravljam precej preko 40 ur tedensko,"
je vse očitke predlagateljev izredne seje skupščine pred sejo zavrnila predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan.

Pobudo za glasovanje o predčasni razrešitvi je podal ljubljanski regijski odbor zbornice. Predsednik ljubljanskega odbora Stanko Vidmar oziroma predlagatelji predsednici očitajo upadanje ugleda zbornici in zdravništvu pod njenim vodenjem. Očitajo ji zaplete v zbornici glede primera Nekrep, neprimerno komuniciranje tako z zdravniki in javnostjo kot tudi z nekdanjim ministrom za zdravje Borutom Miklavčičem, razsipnost in domnevno netransparentnost pri gradnji doma zdravniških organizacij Domus medica.

Kalanova na očitke odgovarja: "V raziskavo politbarometer je bila zbornica tokrat vključena prvič, kar zagotovo ni slučajnost. Presoja dr. Stanka Vidmarja, da zgolj tri odstotke vprašanih zaupa zbornici, je interpretirana napačno. Raziskava je namreč pokazala, da je zaupanje v zbornico na lestvici od ena do pet 2,16, kar je med dobro in zadostno in na primer višje od ocen vseh političnih strank. Za ugled zbornice ne skrbim le sama. K upadu ugleda je veliko doprinesel aprilski sestanek z zdravniki ljubljanskega odbora za bolnišnično in specialistično zdravstvo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.