Slovenija
41 ogledov

Živčec Kalanovi zbornica plačala del doktorata

Predsednica ZZS Gordana Živčec Kalan od svojega nekdanjega profesorja in celo za Žurnal24 main
Predsednici Zdravniške zbornice Slovenije Gordani Živčec Kalan bo zbornica poravnala šolnino za 4. letnik doktorskega študija v višini skoraj 2000 evrov. Tako je na korespondenčni seji sklenil izvršni odbor zbornice, so za STA potrdili v zbornici.

Devetčlanski izvršilni odbor zbornice je s sedmimi glasovi za in nobenim proti podal soglasje za plačilo dela stroškov izobraževanja Živčec Kalanovi, so navedli v zbornici. Gre za plačilo stroškov 4. letnika doktorskega študija, ki znaša 1961 evrov. "Pred tem v štirih letih dela Gordane Živčec Kalan zbornica ni pokrila nobenih stroškov šolnine doktorskega študija," dodajajo.

Pojasnjujejo, da je tema doktorske disertacije v neposredni zvezi z nalogami predsednice zbornice, saj je v nalogi oblikovala model za merjenje obremenitev zdravnikov družinske medicine. "To je orodje, s katerim je mogoče na znanstveno utemeljen način meriti obremenitve družinskega zdravnika ali primerjati obremenitve zdravnikov med seboj," so zapisali.

S tem je po njihovih navedbah mogoče načrtovati vzdržne obremenitve zdravnikov in določiti nadomestila za čezmerne obremenitve. Izvršilni odbor se je tako odločil, da je naloga v interesu zbornice, izdelani model pa nameravajo čim prej uporabljati neposredno v praksi, so še zapisali v zbornici.

Pravico do izobraževanja ima v pogodbi

Živčec Kalanova ima pravico in dolžnost do izobraževanja opredeljeno v pogodbi o zaposlitvi, navajajo na zbornici. Za 80-odstotno zaposlitev na zbornici prejema osem tisoč evrov bruto plače na mesec, kar izhaja iz meril, sprejetih v prvem mandatu po ustanovitvi zbornice, dodajajo.

"Predsednica prejema to plačo ne glede na presežno število ur dela. Dejansko namreč za zbornico opravi precej več kot 40 ur tedensko, pogosto tudi 250 ur na mesec, tudi izven rednega delovnega časa zbornice ter ob sobotah in nedeljah," so navedli.

Če bi delala kot zdravnica družinske medicine, bi bila po njihovih besedah v 57. plačnem razredu in bi z ambulantnim delom, dežurstvi ter z manj izpostavljenosti in medijske pozornosti zaslužila enako, navajajo.

"Nihče ne omenja, da sem tudi donatorka"

Po navedbah današnjih Primorskih novic predsednica zbornice na očitke med članstvom, da poskuša zbornico izrabiti za svojo korist, odgovarja: "Gre le za strošek za četrti letnik. Prav zanimivo pa je, da se zdaj nekateri spotikajo ob ta znesek, nihče pa ne omenja, da sem tudi donatorka. Za dokončanje stavbe Domus Medica sem – prav zato, ker imam visoke dohodke in da bi gradnjo čim prej končali prispevala 20 tisoč evrov." Živčec Kalanova tudi poudarja, da ima pravico do plačila omenjenih stroškov, navajajo Primorske novice.

Komentarjev 1
  • Tupamaros 10:45 10.maj 2012.

    Kaj je združba modelov? Vam živčke para Kalanova?