Slovenija
14 ogledov

Živela bo 42 let manj

Slovenija se uvršča med države z najnižjo umrljivostjo dojenčkov v EU. (Foto: iS Žurnal24 main
Zdravje v Sloveniji. Debelih več med revnimi, kadilcev več pri tistih s poklicno, osnovno in nižjo izobrazbo.

Tveganje, da bo ženska umrla med nosečnostjo ali porodom, je na Švedskem 1:17.400, v Afganistanu pa 1:8. Deklica, rojena v Lesotu na jugu Afrike, lahko pričakuje 42 let krajše življenje od vrstnice na Japonskem, so včeraj opozorili na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Raka glave več na severovzhodu

Slovenija. Depresija in skeletno-mišične težave so manj pogoste pri bolj izobraženih Slovencih.

Na severovzhodu je tveganje za nastanek raka glave in vratu pri moških večja kot v osrednjem in zahodnem delu.

Tveganje za raka dojke je večje pri ženskah iz osrednje in zahodne Slovenije.

“Neenakosti v zdravju so prisotne v vseh državah, tako v tistih v razvoju kot v razvitih, torej tudi v Sloveniji,” pravijo na IVZ; včeraj so na spletni strani objavili poročilo Neenakosti v zdravju v Sloveniji.

Umre malo dojenčkov
“Primerjave z drugimi evropskimi državami kažejo, da se Slovenija po umrljivosti dojenčkov v Evropski uniji (EU) uvršča v skupino držav z najmanjšo umrljivostjo,” povedo na IVZ. Slovenija se uvršča na šesto mesto, za Luksemburg, Švedsko, Finsko, Ciper in Češko.

“Je pa umrljivost dojenčkov pri materah z največ osnovnošolsko izobrazbo 2,6-krat večja kot pri materah z najmanj višješolsko izobrazbo,” dodajajo. Poročilo kaže, da se Slovenija po umrljivosti zaradi poškodb uvršča v srednjo tretjino držav EU, na 16. mesto.

Analize v Sloveniji pa so pokazale, da otroci v revnejših družinah uživajo manj sadja in zelenjave ter so manj telesno dejavni. Delež čezmerno hranjenih odraslih je večji med prebivalci z nizkim socialno-ekonomskim položajem. Pri obeh spolih je več kadilcev med ljudmi s poklicno, osnovno ali nižjo izobrazbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.