Slovenija
40 ogledov

Živijo s podganami

Večina za pitje, kuhanje in pranje uporablja vodo iz Radulje, kamor se stekajo t Žurnal24 main
Nesnaga. Romi pijejo onesnaženo vodo, živijo s podganami in ščurki. Vodovoda še ne bo.

“Vodo iz potoka prekuham, preden jo pijemo, a smrdi kot gnoj. Po vseh hišah v naselju pa lazijo podgane, miši in ščurki. Od te nesnage zbolevamo,” pove Valerija Kovačič iz romskega naselja Dobruška vas.

Ob včerajšnjem obisku Dušice Balažek, podpredsednice Sveta romske skupnosti Republike Slovenije, so Romi tožili predvsem nad neznosnim življenjem brez vodovoda in elektrike.

“Naj zbirajo deževnico”
Jože Kapler, župan Občine Škocjan, je povedal, da možnosti za ureditev vodovoda in elektrike ni, ker je naselje nelegalno.

“O tem, kdaj bi naselje lahko legalizirali oziroma ali je to sploh mogoče glede na to, da je tu po prostorskih načrtih iz leta 2007 predviden gospodarsko-tehnološki center, je za zdaj težko reči,”
nam je povedal Kapler.

Romom, ki jim je, odkar je pred štirimi meseci nastopil mandat, omogočil odvoz odpadkov – nabrali so jih za 13 zabojnikov, in ureditev ceste, Kapler glede pitne vode priporoča, naj zbirajo deževnico in jo prekuhavajo. “V marsikaterem odročnem kraju naše občine ni vodovoda, pa so ljudje vseeno čisti,” dodaja škocjanski župan.

Bolezni nesnage
“Vsak površinski vodotok je bolj ali manj onesnažen, tako da brez ustrezne priprave ne ustreza kriterijem pitne vode,” o vodi, ki jo uživajo Romi iz Dobruške vasi, pravi Bonia Miljavac z novomeškega zavoda za zdravstveno varstvo. Zaradi pitja te vode zbolevajo za črevesnimi boleznimi, ki pa jih prenašajo tudi podgane. Povečanja tovrstnih bolezni v zadnjem času, tako Miljavčeva, ne opažajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.