Slovenija
23 ogledov

Živimo slabše, a bo še slabše

funti, denar Shutterstock
Stopnja zadovoljstva z materialnim standardom med državljani ni visoka, kažejo rezultati aprilske raziskave Slovenski utrip. Dva od petih menita, da živita slabše kot pred štirimi leti, prav toliko jih meni, da se bo čez štiri leta živelo slabše kot zdaj.

Zadovoljstvo državljanov z materialnim standardom v povprečju znaša komaj 2,82 (najvišja možna ocena je pet), je pokazala aprilska raziskava novogoriške fakultete za uporabne družbene študije. S svojim materialnim standardom so bolj zadovoljni moški, vaščani, študenti, zaposleni v zasebnem sektorju in podporniki sedanje vlade. S starostjo se ocena zadovoljstva močno znižuje, zvišuje pa se z izobrazbo in dohodkom.

Večina vprašanih (59 odstotkov) meni, da živijo slabše kot pred štirimi leti, v primerjavi s preteklimi leti pa se je povečal zlasti delež tistih, ki menijo, da živijo veliko slabše. Da živijo veliko slabše ali slabše, menijo predvsem ženske. Delež tistih, ki živijo slabše, pa se s starostjo zvišuje.
Večina sodelujočih v anketi tudi meni, da se bo v Sloveniji čez štiri leta živelo slabše kot zdaj.

Vladi nasprotujeta dve tretjini

Sicer sedanji vladi nasprotujeta dve tretjini vprašanih. Najbolj ji nasprotujejo mladi, študenti, brezposelni in zaposleni v javnem sektorju. Nasprotovanje se povečuje z velikostjo naselja.

Na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile to nedeljo parlamentarne volitve, je največ vprašanih, 13 odstotkov, odgovorilo, da bi volilo SDS. Sledi ji SD z 11 odstotki.

Na vprašanje, ali je v Sloveniji treba temeljito zmanjšati javno porabo, je 83 odstotkov sodelujočih v anketi odgovorilo pritrdilno.

Relativna večina vprašanih delno podpira vladne ukrepe za zmanjšanje primanjkljaja. Večina vprašanih, 61 odstotkov, meni, da bi bilo javnim uslužbencem treba znižati plače, vendar enim za večji odstotek kot drugim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.