Slovenija
24 ogledov

Živimo slabše kot južni sosedje

hrana-istock Žurnal24 main
Eurostat je v članicah EU primerjal lanske cene za osnovna živila, alkohol in tobak. Slovenci plačujemo za osnovna živila več kot Hrvati in Madžari.

Evropski statistični urad (Eurostat)  je v posameznih članicah preveril, kako drago ali poceni je življenje, kadar se prebivalci odpravijo kupovat osnovna živila – mleko, kruh, meso in mlečne izdelke –, alkoholne pijače in tobačne izdelke.

Na uradu poudarjajo, da je bil pri izračunu izločen tečajni vpliv, podatki pa so bili prilagojeni po kupni moči. Po njihovih besedah je bilo tako poskrbljeno za neposrednejšo primerjavo, saj je v določeni državi cena živil nižja, vendar so nižji tudi dohodki ljudi.

Dražje od južnih in vzhodnih sosedov

V Sloveniji moramo za mleko in mlečne izdelke plačevati več od evropskega povprečja, porabnike na Madžarskem ta nakup stane le 89 odstotkov evropskega povprečja, naše južne sosede pa 96 odstotkov. Slovenci kupujemo meso za 91 odstotkov povprečnega evropskega stroška, na Hrvaškem za 87, na Madžarskem pa za veliko nižjih 72 odstotkov evropskega povprečja.

Slovenija prekaša nove članice
Slovenija se po podatkih Eurostata uvršča pred skoraj vse od 12 novih članic, izjema sta le Ciper in Malta. Izjema so le alkoholne pijače in tobačni izdelki, kjer so cenovne ravni višje ne le na Cipru in Malti, temveč tudi na Češkem in Slovaškem.

Kot zanimivost lahko še omenimo, da moramo mleko in mlečne izdelke v Sloveniji kupovati dražje kot v petih starih članicah – v Nemčiji, Avstriji, Veliki Britaniji, na Nizozemskem ali Švedskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.