Slovenija
14129 ogledov

Živite v eni najboljših držav na svetu

slovenija 23.11.07, copova ulica, tlakovci, visoke petke, center, Ljubljana, fot Anže Petkovšek
Podatki, objavljeni danes, Slovenijo uvrščajo na 7. mesto med 144 državami.

Poročilo Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) Slovenijo uvršča na 7. mesto po enakosti med spoloma. Položaj obeh spolov so ocenjevali v 144 državah. 

Od prvega poročila iz leta 2006 je Slovenija neenakost med spoloma zmanjšala za 13 odstotkov, kar jo uvršča med države, ki najhiteje zmanjšujejo razlike. Višje mesto je predvsem posledica izboljšav na področju ekonomske vključenosti in priložnosti, povečalo pa se je tudi število poslank in ministric v vladi. 

Najmanjše razlike so v nordijskih državah, ki so na vrhu lestvice. Najbolje se je odrezala Islandija, sledita Norveška in Finska. Na četrtem mestu je presenetljitvo pristala Ruanda, ki je prehitela tudi Švedsko. 

Po desetih letih konec povečevanja

Razlike med spoloma so glede na regije v svetu lahko zelo velike. V Zahodni Evropi bi enakost lahko dosegli že v 61 letih, na Bližnjem Vzhodu in Severni Afriki pa v 157. Letos se je prvič po desetih letih počasnega, a stabilnega povečevanja enakosti, to ustavilo. Neenakost med spoloma se je povečala prvič od prve objave poročila o neenakosti med spoloma leta 2006. 

Medtem ko se je izboljševanje enakosti žensk na področjih izobraževanja, zdravja in politične zastopanosti letos ustavilo, se je enakost na delovnem mestu poslabšala že četrto leto zapored. Tako bo za vzpostavitev enakosti med spoloma na tem področju potrebnih 217 let. Še leta 2014 so napovedali, da bo potrebnih 80, lani pa 170 let.

Ženske še bolj zaostajajo pri zastopanosti v politiki, saj jih je na odločevalskih položajih zgolj 23 odstotkov. Vendar se je stanje na tem področju v zadnjih letih najbolj izboljšalo. Tako WEF v poročilu ocenjuje, da bo za vzpostavitev enakosti na tem področju potrebnih 99 let. Precej bolje medtem kaže na področju izobraževanja, kjer naj bi za vzpostavitev enakosti potrebovali zgolj 13 let.

Projekt je sprožilo mesto Mariestad, 300 kilometrov jugozahodno od Stockholma, k Švedska prizadevanja Magazin Za enakost med spoloma s prometnimi znaki otroci Poročilo Unicefa Zdravje Tako Slovenija skrbi za svoje najmlajše prebivalce

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
 • Jana Bejba 08:52 04.november 2017.

  Odgovor: 4 ti vrste karakterskih oseb v družbi, z razlogi. [premalo št. znakov, zato pišem v več komentarjih.. ] - prva so zdravi ljudje (zdrav razume samo zdravega in ne osebo z zdrav. problemi, oseba z zdrav. problemi razume zdravega ...prikaži veča in z zdrav. problemi) Zakaj je tako? Ker zdrav ne pozna teh izkušenj, kako je biti v tem, zato te imajo za norca, ker tega od zunaj ne vidijo. Ali pač.. - druga so komunisti - tretja so pozitivni ljudje - četrta pa verniki

 • Jana Bejba 08:47 04.november 2017.

  Za glede enakosti med spoloma, tega jaz ne vidim.. Ne moreš, kar tako da je med boljšimi državami. Zakaj? Prvič zaradi tega kradljivega sistema, govorim od preveč pobranih davkih. Drugič, je diskriminatorna Slovenija nasploh. Brala to staro novico. Pa vem ...prikaži večm iz lastnih razlogov zakaj nastopi diskriminacija bolj v družbi ljudi. In še v teh uradih. Ki niso rešene te resne zadeve, NIČ sm rabila teh nekaj let, da sem dojela zakaj je tako... Poznam odgovore. In bi lahko vsaj povedala kot svoje mnenje.

 • Avatar Leon
  Leon 08:39 03.november 2017.

  Ob pogledu na vladno sestavo ,Cerarja in njegovih spletičen je vsakomur jasno,da gre za nesposobnega voditelja in maminega sinčeka !

Sorodne novice