Slovenija
22 ogledov

Življenje morda pljuskalo tudi na Marsu

Upodobitev jezera na Marsu. Žurnal24 main
Posnetki Nase po mnenju strokovnjakov dokazujejo, da je na Marsu pred milijoni let obstajalo večje jezero. V njeni delti bodo sedaj znanstveniki iskali sledi življenja.

To potrjuje dosedanje domneve, da bi lahko Rdeči planet nekoč imel večje količine vode. Posnetke je naredil Mars Reconnaissance Orbiter ameriške vesoljske agencije Nasa z višine okoli 320 kilometrov, na njih pa je videti 50-kilometrski kanjon in usedline, ki kažejo, da je bila tam nekoč obala.

Jezero so znanstveniki poimenovali Shalbatana. Veliko je bilo okoli 110 kvadratnih kilometrov, globoko pa okoli 450 metrov. Po navedbah vodje raziskav Marsa Gaetana Di Achilleja naj bi jezero nastalo pred 3,4 milijarde let, ko je bilo na planetu po predvidevanjih znanstvenikov mrzlo in suho podnebje. Jezero je najverjetneje izhlapelo ali zamrznilo.

Iskanje nekdanjega življenja v usedlinah
Še bolj kot najdbe jezera pa se znanstveniki veselijo njegovih obal. Voda, ki je izdolbla kanjon, je namreč nato naplavine nanesla v široko delto in prav nanjo se bodo sedaj osredotočili strokovnjaki. V usedlinah naj bi namreč po mnenju astrobiologov, ki se zgledujejo po razmerah na Zemlji, najlažje našli sledove oblike mikroorganizmov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.