Slovenija
27 ogledov

Življenje raje od adrenalina

Anja Ščuka, novinarka Žurnala24. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Kopanje med odplakami, gnojili, herbicidi in živalskimi iztrebki.

Z višanjem temperatur narašča želja po ohladitvi in čofotanju v  bližnji reki, jezeru, gramoznici ali morju. Vse težje se bo upreti tolmunom in koritom Nadiže, toplejšemu Blejskemu jezeru ali mirnim delom Krke in Kolpe. A kljub vsem pozitivnim vplivom, ki jih ima voda na naše zdravje in počutje, pomislimo na negativne posledice nespametnega ravnanja. V vode se izliva več umazanije, kot si predstavljamo. Komunalne in industrijske odpadne vode, ostanki herbicidov, insekticidov ter raznih gnojil s kmetijskih površin, iztrebki živali, spiranje površin ob obilnejših padavinah, nesreče, kakršna je bila včerajšnja na Torovem, in še bi lahko naštevali. Na Agenciji RS za okolje in Inštitutu za varovanje zdravja RS v kopalnih vodah iščejo predvsem tako imenovane indikatorje fekalnega onesnaženja, je pojasnil Aleš Petrovič z IVZ. Če so ti organizmi v vodi, jih po navadi s kopanjem zaužijemo in lahko zbolimo. Driska, bruhanje, slabo počutje in črvičenje, zaradi virusov pa tudi vročinska, kratkotrajna gripi podobna obolenja ...

Narava. Poleg nedolžnega bruhanja ali povišane temperature nas lahko igračkanje z naravo stane življenja. V vodi nas mimogrede premaga trenutna slabost ali krč, dodatno nevarnost pa predstavljajo brzice, vodni tokovi, vrtinci in tolmuni. Nevarne so tudi zapuščene gramoznice, ki so globoke po deset metrov in več. Če imate življenje raje od adrenalina, izberite eno od uradno določenih kopališč in se prepustite vodnim užitkom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.