Slovenija
24 ogledov

Življenje se je bojda pocenilo

Žurnal24 main
Statistični podatki o gibanju cen so eno, osebne izkušnje ljudi pa nekaj povsem drugega.

Statistiki so ta teden med drugim sporočili, da so se cene kmetijskih izdelkov pri pridelovalcih v enem letu do maja v povprečju pocenile za skoraj šestino, najbolj so padle cene mleka – za skoraj 25 odstotkov manj dobijo za liter mleka kmetovalci. Sogovorniki v anketi takšnih padcev drobnoprodajnih cen v trgovinah seveda niso zaznali. Gospodinjstva sicer največ svojih prihodkov – 15 odstotkov – porabijo za hrano in pijačo, podobno za transport. Marsikoga pa je presenetil statistični podatek, da nas je hrana maja letos v povprečju stala enako kot junija lani. Pocenili pa so se bencin, novogradnje, telefoniranje in avtomobili, rabljeni za skoraj 20 odstotkov.

ŽIVITE V ČASU KRIZE SLABŠE KOT PREJ?

Nastja Cotič © Barbara Milavec

 

Nastja Cotič, 25, študentka
Krize ne čutim, nekaj namreč zaslužim sama, živim pa še pri starših. Največ porabimo za hrano, ki se je po mojem mnenju v tem letu zelo podražila, predvsem zelenjava. Ničemur se mi še ni bilo treba odpovedati.
Suvada Karalić © Barbara Milavec

 

Suvada Karalić, 39, brezposelna
Na dopust ne morem, ker si ga s socialno pomočjo v višini 220 evrov ne morem privoščiti. Hrana se draži, zanjo porabim največ. Hvala bogu, da obstajajo diskonti, kjer se najde kaj ugodnega. Drago je v Mercatorju.

Toni Grahek © Barbara Milavec

 
Toni Grahek, 34, obdelovalec kovin
Dopustu se ne bom odpovedal, grem na hrvaško obalo, se bo pa treba tam čemu zagotovo odreči, kakšni zabavi in pijači na primer. Živim skoraj enako kot prej, le dela je očitno manj. Zelenjava in sadje sta najdražja.Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.