Slovenija
20 ogledov

Življenje se je spet podražilo

evro, evri Shutterstock
Mesečna stopnja inflacije je 1,1 odstotna, letos pa so se cene dvignile za 2,9 odstotka.

V primerjavi z letom prej pa so cene za 3,3 odstotka višje, je danes sporočil Statistični urad RS.

Največ, za 0,8 odstotne točke, so na mesečni ravni inflacijo zvišale nove cene v skupini obleka in obutev. Obleka se je podražila za 14,4 odstotka, obutev pa za 6,3 odstotka. Skupno rast cen so za 0,4 odstotne točke zvišale tudi višje cene gostinskih storitev. V tej podskupini so se zaradi sprememb pri obračunavanju cen šolske prehrane podražile storitve v menzah (za 73,1 odstotka).

Podražitve naftnih derivatov so k skupni rasti cen prispevale 0,3 odstotne točke. Po 0,1 odstotne točke pa so skupno rast cen povišali še sadje, telefonske in internetne storitve ter ostale septembrske podražitve.

Pozitivno rast cen so za 0,5 odstotne točke znižale nižje cene počitnic v paketu, ki so se v povprečju pocenile za 14,4 odstotka. Na znižanje skupne rasti cen pa so po 0,1 odstotne točke prispevale še pocenitve osebnih avtomobilov ter cestnega potniškega prevoza, ki se je pocenil predvsem zaradi uvedbe splošnega subvencioniranega prevoza za dijake in študente.

Blago za 3,9 odstotkov dražje

V enem letu so se cene najbolj, za 8,9 odstotka, povišale v skupini gostinske in nastanitvene storitve. Sledile so skupine alkoholne pijače in tobak (oboje se je podražilo za 7 odstotkov), izobraževanje, stanovanje, prevoz, hrana in brezalkoholne pijače, raznovrstno blago in storitve, rekreacija in kultura ter zdravje.

V enem letu pa so se cene v povprečju znižale v skupinah komunikacije, obleka in obutev ter stanovanjska oprema.

Od lanskega do letošnjega septembra se je blago podražilo za 3,9 odstotka, storitve pa za 1,9 odstotka. Blago dnevne porabe se je podražilo za 6,6 odstotka, medtem ko sta se trajno in poltrajno blago pocenila za 3,2 oz. 0,5 odstotka.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je bila 3,7-odstotna (lani 2,3-odstotna), povprečna 12-mesečna rast cen pa 2,7-odstotna (lani 1,9-odstotna). Mesečna rast cen je bila 1,2-odstotna.

Letna stopnja inflacije v državah članicah območja evra je bila avgusta v povprečju 2,6-odstotna, v državah članicah EU pa 2,7-odstotna. Najnižja je bila na Švedskem (0,9-odstotna), najvišja pa na Madžarskem (šestodstotna). V Sloveniji je bila ta mesec 3,1-odstotna.

Na statističnem uradu so se sicer odločili, da bodo odslej večjo težo posvečali inflaciji na letni ravni. "Pri mesečni inflaciji se precej odražajo spremembe cen sezonskih izdelkov," je pojasnila namestnica generalne direktorice statističnega urada Genovefa Ružić in dodala, da tako počnejo tudi evropski statistični urad Eurostat in večina evropskih držav.

Tudi na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) so izpostavili, da so septembrsko zvišanje cen zaznamovali običajni sezonski vplivi pri cenah počitnic ter obleke in obutve. Ob ukinitvi državnih subvencij pa je statistični urad zabeležil tudi povišanje cen šolske prehrane, so sporočili iz Umarja.

Komentarjev 3
  • Specijalec 10:47 10.oktober 2012.

    saj ni čudno, ko pa ni regulacije s strani države glede MARŽ...trgovcem se pa samo smeji, ko dvigajo cene, namesto da bi se odpovedali delu svoje marže! Dokler ne bo država posegla v regulacijo cen/marž bo samo še huje...trgovci pa ...prikaži več bodo gradiili in gradili nove in nove trgovske centre...

  • LJ24 13:19 28.september 2012.

    Ah bejžte no, sem mislil, da se je vse pocenilo za 20% :)Če imate isto plačo od leta 2007 je danes vaša kupna moč manjša ne samo 5 x 4%letno=20% temveč realno za 30% (toliko so šle cene dobrin ...prikaži več v povprečju gor). In če vam je plača padla za 20%, je danes vaša kupna moč v primerjavi z 2007 manjša za 50%. Se spomnite, da je pred uvedbo eura navaden haburger v Mcdonaldsu stal 100SIT, danes stane 1€=249SIT. KOLIKO PROCENTOV JE TO??????

  • dragec 12:00 28.september 2012.

    Ma ide vse v MALORO!!!