Slovenija
56 ogledov

Življenje se mi je obrnilo na glavo

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
V Sloveniji ledvični bolniki po 20, 30 ali celo 50 let hodijo na dializo. 90 odstotkov se jih sploh ne prijavi na seznam za presaditev. Pogovor z bolnico, ki je po presaditvi "začela normalno živeti".

 

Na naše anketno vprašanje, ali ste za to, da vsi državljani postanemo darovalci, razen tistih, ki bi se izrecno opredelili proti, vas je 61 odstotkov odgovorilo z da in 39 odstotkov z ne. Sodelovalo je 287 bralcev.

V parlamentu danes prvo branje novele zakona o darovanju človeških organov. V luči tega branja smo se pogovarjali z Novomeščanko Zdravko Žižić, ki je pred devetimi leti dobila novo ledvico.

 

Trikrat na teden po pet ur v bolnišnici
"Zbolela sem že v srednji šoli. V tridesetih letih bolezni sem bila operirana osemkrat. Pri 45 letih sem začela hoditi na dializo in v tem času opravila tudi testiranja za uvrstitev na čakalno listo za presaditev," govori Zdravka Žižić.

Na čakalni listi za ledvico je v tem trenutku 126 bolnikov, kar pa je po ocenah le 10 odstotkov vseh ledvičnih bolnikov v Sloveniji.

Po petih letih čakanja je dobila klic, da so zanjo dobili novo ledvico. "Kdo je bil darovalec, ne vem," pravi in pove, da se ji je po operaciji življenje popolnoma postavilo na glavo. "Sicer še vedno ne živim povsem zdravo, da dan še vedno zaužijem kar 20 tablet, vendar pa lahko  potujem, vse lahko jem, pijem, lahko se neomejeno družim, delam, hodim. Živim praktično normalno življenje," ne skriva veselja Žižićeva, ki pri tem poudari, da je nepredstavljiva sprememba v njenem življenju tudi ta, da nima več stika z bolnišnico trikrat na teden. "Dializa je trajala po pet ur, trikrat na teden, vsak teden," pove in doda, da so v Sloveniji bolniki, ki jim bolnišnica oziroma dializa kroji življenje po 20, 30, tudi 50 let.

Pošiljajo nas v prve bojne vrste

Žižićeva sprva ni želela izpovedovati svoje zgodbe, saj pravi, da so ledvični bolniki s svojimi zgodbami zaradi govora o novem zakonu, po katerem bi bili vsi državljani darovalci organov (razen tistih, ki bi se opredelili za nedarovalce) v zadnjem času v javnosti deležni negativnih odzivov. "Stroka je tista, veste, ki bi se morala zavzemati za sprejem, ne pa da bolnike pošiljajo v prve bojne vrste," pravi.

V Sloveniji je 16 društev ledvičnih bolnikov, naših trpkih zgodb je še pa še. Izpostavljajo nas pri razpravah o novem zakonu, medtem ko stroke ni nikjer. To nas bolnike žalosti. Da nas rinejo v boj.
Zdravka Žižić

Direktorica Zavoda za presaditve organov in tkiv, primarijka Danica Avsec, se strinja, da je bilo v javnosti razprave premalo: "Ljudje nimajo zaupanja v predlog zakona. Mislim, da bi bilo prav, da zakona v tem trenutku še ne bi sprejeli in da bi namenili več časa za javno razpravo. Pred sprejemom je treba pridobiti zaupanje ljudi."

Avščeva sicer pravi, da je zasnova zakona odlična in da gre zagotovo za eno najboljših rešitev v Evropi. V državnem zboru sicer danes poteka prvo branje novele, tako da je tudi za javno razpravo časa še dovolj. Vprašanje pa je, ali smo ljudje v Sloveniji zreli za takšen predlog. Avščeva meni, da absolutno smo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.