Slovenija
17 ogledov

Življenje se vrača v stare tire, a še ni normalno

Sneg v Posavju
1/11
Nada Černič Cvetanovski
Nuklearka ponovno v omrežju, na odročnih cestah še posamezna drevesa, stacionarni telefoni ponekod mrtvi. Po hidrološki napovedi Agencije RS za okolje (Arso) reka Krka upada, vendar še poplavlja. V strugo naj bi se vrnila jutri zjutraj.

Jedrska elektrarna Krško, ki so jo v nedeljo operaterji preventivno ročno zaustavili, saj je Sava s seboj nosila velike količine listja in drugih stvari ter s tem zmanjšala učinkovitost hladilnega sistema, je ponovno priključena na električno omrežje. V dogovoru z dispečerji zvišujejo njeno obremenitev.

Vodo prekuhavati

Zaradi obilnih padavin morajo uporabniki, ki se oskrbujejo iz sistemov za oskrbo s pitno vodo Kostanjevica na Krki, Senovo-Brestanica in Raka, ter prebivalci Krajevne skupnosti Gora vodo  pred uporabo prekuhavati.

Na pot z motorko

Ves včerajšnji dan so na območju Posavja še odstranjevali podrta drevesa in čistili ceste, vendar te še niso tako prevozne, kot bi morale biti, zato je potrebna dodatna previdnost. "Moral sem na teren pod Lisco in za vsak primer sem vzel s seboj motorko, kar se je pokazalo kot dobra poteza, saj sicer ne bi prišel nikamor," je povedal avtoelektričar Zdravko. Svojo nedeljsko stisko nam je zaupala tudi starejša ženska, ki sama živi v odročni vasi: "12 ur smo bili brez elektrike, zato tudi brez telefona, signala za mobilni telefon ni bilo, zapadlo je okrog 30 centimetrov snega, cest pa niso plužili, saj je na njih ležalo drevje."

Reka Krka v strugo jutri

Reka Krka naj bi se v svojo strugo vrnila jutri  zjutraj, ko bo pretok na vodomerni postaji Podbočje upadel pod 200 kubičnih metrov na sekundo. Na območjih vsakoletnih poplav na Barju še vedno poplavlja tudi reka Ljubljanica, ki sicer prav tako upada.

Poplavljene površine na kraških poljih Notranjskega in dolenjskega Krasa so še prisotne in se bodo v torek ter v sredo še postopoma zmanjševale, so sporočili z republiškega centra za obveščanje.

Spet bo deževalo

Jutri bo v vzhodni in deloma osrednji Sloveniji sončno, drugod bo pretežno oblačno. Popoldne bo ponekod v zahodni Sloveniji že začelo rahlo deževati. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od –4 do 2, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 5 do 11, na Primorskem do 14 stopinj Celzija.

V noči na četrtek bo dež od zahoda zajel vso državo. Ob morju bo pihal jugo, v Vipavski dolini pa bo prehodno zapihala zmerna burja. V četrtek dopoldne bo dež ponehal, le v zahodni Sloveniji bo občasno še rahlo deževalo. Popoldne se bo predvsem v vzhodni Sloveniji delno zjasnilo. Pihal bo jugozahodnik. V noči na petek se bodo padavine v zahodni Sloveniji okrepile in v petek čez dan spet zajele večji del Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.