Slovenija
13973 ogledov

Zjutraj dež, že popoldan pa preobrat

kidanje Profimedia
V soboto zjutraj dež, lahko tudi zagrmi, popoldan pa bo dež prehajal v sneg. Shladilo se bo.

Na ARSO za sobotno jutro in dopoldne napovedujejo deževje, lahko tudi zagrmi, popoldan bo dež prehajal v sneg, sneži lahko tudi po nižinah,

Danes bo sprva pretežno oblačno in deževno, lahko tudi zagrmi, napoveduje ARSO. Pihal bo okrepljen južni do jugozahodni veter. Čez dan se bo hladilo, meja sneženja se bo začela spuščati. Pozno popoldne in zvečer bo dež marsikje prešel v sneg do nižin. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Popoldanske temperature bodo povečini od -2 do 2, v južni in jugozahodni Sloveniji od 5 do 12 stopinj Celzija.

Ponoči bo še rahlo snežilo, do jutra bodo padavine ponehale, najkasneje v jugovzhodni Sloveniji. Jutranje temperature bodo od -5 do 1, v alpskih dolinah okoli -9, ob morju do 4 stopinje Celzija.

Agencija RS za okolje (Arso) je za Gorenjsko izdala oranžno opozorilo pred poplavami, saj se lahko reke razlivajo. Geološki zavod opozarja na povečano verjetnost zemeljskih plazov na zahodu države. Zaradi velike predhodne namočenosti lahko poplavi tudi padavinska in zaledna voda. Močneje bosta narasli tudi reki Sava in Drava. Pretok Drave na meji z Avstrijo bo jutri zjutraj predvidoma okoli 1100 kubičnih metrov na sekundo, ob tem lahko na izpostavljenih mestih poplavi, navaja hidrološko poročila Arsa. Geološki zavod Slovenije pa opozarja, da bo do nedelje zaradi napovedanih povečanih padavin obstaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v zahodnem delu Slovenije. Uprava RS za zaščito in reševanje je izdala opozorilo pred nevarnostjo snežnih plazov, predvsem v visokogorju Julijskih Alp. Nad nadmorsko višino 2000 metrov je nevarnost plazov zmerna, drugod pa majhna.

V nedeljo se bo že zjutraj od severozahoda zjasnilo. Ponekod po nižinah bo nastala megla. Čez dan bo večinoma jasno, na Primorskem bo še pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 4, ob morju okoli 10 stopinj Celzija.

Zjutraj in dopoldne bo južni do jugozahodni veter predvsem v zahodni in južni Sloveniji v sunkih še lahko presegal 70 km/h.

V ponedeljek bo sprva precej jasno. Jutro bo mrzlo in po nižinah megleno. Popoldne bo oblačnost naraščala.

V torek bo oblačno z občasnimi padavinami. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo.

Vozniki, pravila, ki jih morate upoštevati

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) ob tem poudarja, da se je treba na spremenjene vozne okoliščine pripraviti, prav tako je treba pripraviti vozilo, ter poziva k previdnosti pri vožnji.

Tehnika zaviranja je na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču drugačna in terja še posebno previdnost. Ob upoštevanju praktičnih nasvetov za varno vožnjo, s prilagojeno tehniko vožnje in z ustrezno pripravo vozila bodo vozniki lahko na cilj prišli varneje, so v sporočilu za javnost poudarili pri AVP.

Agencija priporoča tudi povečanje varnostne razdalje ter opozarja na skrb za ustrezno bočno razdaljo ob prehitevanju pešcev, kolesarjev ali voznikov električnih skirojev. Ti pa naj poskrbijo za dobro vidnost, nošenje odsevnikov ali odsevnih površin na oblačilih ali obutvi. Vidnost, previdnost, upoštevanje predpisov in cestnih razmer lahko zagotovijo varnejše poti za vse, tudi v manj ugodnih vremenskih pogojih.

AVP | Avtor: AVP AVP

Voznikom pri AVP svetujejo, naj preverijo tudi informacije o stanju na cestah, preden se odpravijo na pot, prav tako naj pred potjo očistijo vozilo, če je zasneženo ali ima zaledenela stekla. Vožnja v jesenskih in zimskih razmerah, še posebej po spolzkem, poledenelem ali zasneženem vozišču, je praviloma zahtevnejša in od voznika terja veliko večjo osredotočenost na vožnjo.

"Ne pozabite na osnove: dosledna uporaba varnostnih pasov, trezen voznik, osredotočenost na vožnjo brez distrakcij mobilnega telefona in multimedije ter prilagojena hitrost in tehnika vožnje. Naše ceste bodo tako varnejše za vse udeležence v prometu," so še zapisali pri AVP.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.