Slovenija
18 ogledov

Zjutraj pravočasno od doma

Stanje na primorski avtocesti
1/8
Žurnal24 main
Sneženje še ni ponehalo. Na cestah promet ovira padlo drevje. Za tovornjake promet prepovedan, a bralec s Primorske sporoča, da tovornjakarjev na avtocesti nihče ne izloča. Pravočasno od doma!

Sneži po vsej državi. Na cestah so plužne skupine, priporočamo dodatno previdnost in strpnost za volanom, sporočajo s Prometno-informacijskega centra (PIC). Po podatkih Centra za obveščanje marsikje po državi promet onemogoča padlo drevje. Tako bo med drugim še jutri dopoldan zaprta cesta Novo mesto - Metlika čez Gorjance.

Če se zjutraj odpravljate od doma, pojdite na pot pravočasno in vožnjo prilagodite razmeram.

Galerija večernih razmer na cestah tukaj.

Zaradi izrednih voznih razmer je na slovenskih avtocestah in državnih cestah je sicer do preklica prepovedan promet za vsa tovorna vozila. Tovorna vozila se morajo izločati iz prometa, še piše na spletni strani PIC.

Bralec Aleš, ki je v petek poročal, da je od Ljubljane do Razdrtega potoval pet ur, pa nam danes javlja, da tovornjakarji kljub prepovedi vožnje znova povzročajo težave:

"Razmere so ponovno zelo slabe. Tovornih vozil in priklopnikov nihče ne izloča, policisti jih mirno gledajo in jim ne pišejo kazni. Na cesti je več oseb brez varnostnih jopičev in brez obveznega nujnega trikotnika za ustavljenimi vozili. Ceste med Divačo in Postojno niso splužene, promet pa poteka zelo počasi."

Stanje na cestah (ob 23:15, vir: PIC):
- Zaradi podrtega drevja je glavna cesta Novo mesto - Metlika med Jugorjem in Dolami zaprta do 29.11.2010 do 12. ure. Obvoz je urejen po cesti Metlika - Črnomelj - Ručetna vas - Jugorje;
- Zaprta je tudi cesta Zagorje - Trbovlje je pri Bevškem.

Na primorski avtocesti je sicer med priključkoma Kozina in Divača v obe smeri nevarnost poledice.

"Na dolenjki vlada kaos"
Po podatkih Prometno-informacijskega centra (PIC) je v pokritem vkopu Karteljevo v obe smeri zaradi ustavljenih vozil oviran promet. Bralec, ki se je iz Novega mesta pelje proti Ljubljani je za zurnal24.si dejal, da na omenjenem odseku avtocesta "vlada pravi kaos".

"Del avtoceste proti Ljubljani je nesplužen, številni tujci (opazil je predvsem Italijane) so se ustavljali v pokritih vkopih, saj so se očitno bali nadaljevati vožnjo." 

Kljub temu, da ima bralec vozilo s štirikolesnim pogonom, se le s težavo premika po avtocesti. "Cesta ni splužena in je toliko snega, da me že zanaša. Moj avto nima več stika s podlago," je dejal ogorčen bralec.

Italijani pod vkopi nameščajo verige
Vodja Darsove avtocestne bazen Novo mesto Janez Dragan je za zurnal24.si dejal, da se pod vkopi Karteljevega klanca ustavljajo vozniki, ki so streho nad glavo izkoristili za namestitev verig in čiščenje vetrobranskih stekel.

Po besedah Dragana gre predvsem za voznike z italijanskimi in primorskimi registrskimi tablicami, ki so očitno na zimo zelo slabo pripravljeni.

 

Sogovornik je zagotovil, da so na terenu vse razpoložljive ekipe, ki bodo ceste plužile še celo noč. "Plužimo, dokler bo snežilo. Po napovedih naj bi snežilo do polnoči na našem koncu," je še dejal Dragan.

Avtoceste na območju LJ se plužijo
Vodja Darsove avtocestne baze Ljubljana Danijel Narobe je za zurnal24.si dejal, da se avtoceste na območju Ljubljana in dela dolenjske avtoceste do Trebnjega plužijo in posipavajo.

"Danes bodo razmere na cestah znova slabe, kar bo od voznikov terjalo dodatno pazljivost in popolno zimsko opremo.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in minister za promet Patrick Vlačič zato voznike opozarjata, da vožnjo prilagodijo razmeram na cesti in da gredo na pot le z vozili, ki so opremljena s popolno zimsko opremo," so sporočili iz Ministrstva za notranje zadeve.

Voznike ob tem ministra pozivata, da upoštevajo opozorila in napotke policije ter prometno informacijskega centra, ki voznike obvešča o razmerah na cestah. "Le tako lahko vsi skupaj preprečimo, da naše ceste ne bodo terjale novih življenj," so še zapisali na MNZ.

Na terenu je samo na območju Ljubljane 20 vozil, ki v "ciklusu" plužijo in posipavajo. Na delu dolenjskega kraka avtoceste pa je na terenu deset vozil.

Narobe je še dejal, da bodo plužili tudi čez noč, tako da bodo ceste pripravljene na jutranjo konico.

 Postojna: Zapadlo do deset cm snega
Vodja vzdrževalcev pri Cestnem podjetju Koper Karlo Šturm je za zurnal24.si dejal, da so na območju Postojne na terenu štiri plužne enote, na celotnem območju koprske komunale pa je na tereniu 35 plužnih enot.

"Zaenkrat zaradi snega ni večjih težav. Ceste se plužijo in posipavajo. Dosedaj pa je zapadlo do deset centimetrov snega," je dejal.

Preglavice dela tudi burja
Zaradi burje pa je na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

PREVOZNOST PRELAZOV
Cesta čez prelaz Vršič je zaprta;

čez prelaza Korensko Sedlo so obvezne verige;

čez prelaz Jezersko je za tovorna vozila nad 7,5t cesta zaprta na avstrijski strani;

na avstrijski strani je zaprta cesta čez Pavličevo sedlo.

Najmočnejše sneženje popoldne
"Od juga se bodo padavine razširile nad Slovenijo. Najmočnejše sneženje pričakujemo popoldne in v prvi polovici noči. Snežilo bo povsod, razen v nižinah Primorske,“ današnje vremensko dogajanje napoveduje Janez Markošek, dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje.

Na vzhodu države bo zapadlo med 10 in 20 centimetri snega, drugod od 20 do 40 centimetrov.

"Lokalno mogoče kje tudi kakšnih 10 centimetrov več,“
dodaja Markošek. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 1, na Primorskem do 7 stopinj Celzija.

V ponedeljek se pričakuje delno razjasnitev, meja sneženja pa se bo gibala na okoli 600 metrih nadmorske višine.

Nove padavine lahko pričakujemo že v torek in sredo. Po večini države bo snežilo, le na Primorskem bo deževalo.

ŽURNALOV NASVET
Kaj narediti, če se zaradi megle zmanjša vidljivost? Kako se voziti v primeru poledice. Preberite članek "Ob megli prilagodite hitrost"!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.