Slovenija
5765 ogledov

Zjutraj so se ponovno tresla tla

Potres Canva
Treslo se je ob 6. zjutraj. Na Hrvaškem pa se medtem spominjajo potresov, ki so najbolj prizadeli Petrinjo.

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so v ponedeljek ob 6.03 zabeležili šibek potresni sunek magnitude 2,5. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 33 kilometrov jugozahodno od Ljubljane v bližini Logatca. Potres so čutili posamezni prebivalci Logatca, Postojne, Idrije, Vrhnike in okoliških krajev.

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, so še sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.

Minilo bo eno leto od rušilnih potresov na Hrvaškem

Na Hrvaškem se v teh dneh spominjajo rušilnih potresov, ki sta 28. in 29. decembra prizadela območje kraja Petrinja. 29. decembra je sledil najmočnejši potres z magnitudo 6,2. Skupno je nastala ogromna gmotna škoda, umrlo je sedem ljudi. Kljub sanaciji, ki še vedno poteka, središče Petrinje v današnjih dneh sameva.

Do začetka tega tedna so na območju sisaško-moslavške, karlovške in zagrebške županije, ki so bile prizadete v decembrskih potresih, prejeli več kot 41.600 prijav škode. Pregledali so 39.600 objektov, od katerih jih je 4800 neuporabnih, 8600 pa začasno neuporabnih, piše na spletni strani hrvaške civilne zaščite.

Prejeli so več kot 17.700 prošenj za obnovo. Doslej so zaključili nekonstrukcijsko obnovo na 1100 objektih, v teku pa so dela na 830 hišah. Skoraj 460 objektov so v treh županijah povsem porušili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.