Slovenija
51 ogledov

Žledolom naredil škode za pol milijarde

Drevje in reka Tjaša Blaško
Pristojni ministri so danes uskladili sklep o končni oceni škode zaradi februarskega žleda.

Škoda je dokončno ocenjena na 429,4 milijona evrov, polovica te škode, torej 214,3 milijona evrov, pa je nastala v gozdovih in na gozdnih cestah, je na novinarski konferenci ob obisku vlade na Gorenjskem povedal minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan.

Vlada je s sklepom tudi naložila ministrstvu za kmetijstvo in okolje, naj pripravi sanacijski program, ki pa bo potekal dvofazno, je pojasnil Židan. V prvi fazi bodo pripravili potrebne interventne ukrepe, ki so med drugim povezani s sofinanciranjem dela v gozdu. Ta del sanacijskega programa bodo na vladi predvidoma sprejeli že prihodnji četrtek. Dolgoročni program sanacije, ki bo trajala več let, pa bo po napovedih Židana sprejet najkasneje v roku treh mesecev.

Minister pohvalil Gorenjsko

Obrambni minister Roman Jakič je po današnjem obisku kranjske enote uprave za zaščito in reševanje za medije tudi pojasnil, da bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja že v torek na EU naslovil prošnjo za pomoč pri odpravljanju posledic ledene ujme.

Jakič je ob tej priložnosti spomnil, da je bila gorenjska regija v tej naravni nesreči zelo dobro organizirana. Da je bil odziv na Gorenjskem hiter in pravočasen, so ugotovili tudi s širšo analizo ukrepanja v ledeni ujmi, ki so jo pristojne službe zaključile ravno v četrtek.

Samouprava na bolj intenziven tečaj

Sicer pa je tudi današnji razgovor s predstavniki kranjske enote uprave za zaščito in reševanje po besedah ministra pokazal, da bi morali predstavniki lokalne samouprave opraviti bolj intenzivni tečaj o reagiranju v primeru takšne naravne nesreče.

Jakič je ob tem izpostavil tudi možnost razmisleka o sistemskih spremembah, povezanih z uporabo Slovenske vojske v naravnih nesrečah in z morebitno aktivacijo republiškega štaba civilne zaščite v primerih, ko na lokalni ravni zadeve ne stečejo, kot je treba.

Pomoč iz sklada

Vlada je zadolžila ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, da v sodelovanju s kmetijskim in obrambnim ministrstvom pripravi vlogo za pomoč iz solidarnostnega sklada EU po ledeni ujmi, ki je februarja prizadela večji del Slovenije.

Škoda na elektroenergetski infrastrukturi je ocenjena na 80,5 milijona evrov, na železniški infrastrukturi pa na 40,9 milijona evrov. V gospodarstvu je ujma povzročila za 42,7 milijona evrov škode. Prav tako je ledena ujma povzročila škodo na vodotokih (26,8 milijona evrov), stvareh in stavbah kulturne dediščine (12,7 milijona evrov), državnih cestah (8,8 milijona evrov) ter parkih, vrtovih in drevoredih, ki so kulturna dediščina (2,7 milijona evrov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.