Slovenija
19 ogledov

Zlili bodo jezo in gnojnico

Kmetje bodo protestirali tudi zato, ker kljub precejšnjim omejitvam, ki jim mora Žurnal24 main
Protest kmetov. Strogo omejeno kmetovanje na vodovarstvenih območjih.

“Kmetovanje na vodovarstvenih območjih Dravskega polja je postalo nemogoče zaradi omejitev, ki nam jih nalaga uredba ministrstva za okolje in prostor,” nevzdržne razmere pojasnjuje Milan Unuk iz Civilne iniciative VVO Dravskega polja.

Onesnažena podtalnica

Presegajo. Po podatkih Agencije RS za okolje so podzemne vode na Dravskem polju onesnažene z atrazinom in nitrati, ki večkratno presegajo mejne vrednosti.

Danes se bo, kot napoveduje Unuk, okoli sto kmetov, ki imajo zemljišča na vodovarstvenem območju, s cisternami za gnojevko zbralo na protestnem shodu v Šikolah.

“Mirno bomo protestirali kakšno uro, prebrali naše zahteve, nato pa se bomo odpravili na naše njive in na njih zlili gnojnico,” napoveduje Unuk. Sicer je zlivanje gnojnice na polja na vodovarstvenem območju že nekaj časa prepovedano, kot tudi škropljenje, s prihodnjimi leti pa bo prepovedana uporaba gnojil.

Brez odškodnin
“Na zemljiščih lahko le zelo omejeno kmetujemo. Ampak naša zemljišča so enako ovrednotena kot zemljišča, kjer ni omejitev pri kmetovanju. A vsi vemo, da so zaradi omejitev manj vredna. Kot da se nekdo norčuje iz nas,” razloži Unuk. Kmetje od države zahtevajo, naj jim zagotovi nadomestna zemljišča.

V nasprotnem primeru zahtevajo odškodnino ali državni odkup zemljišč. Postavili so tudi rok 15. februar za sprejem nove, za njih bolj življenjske uredbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.