Slovenija
113 ogledov

Zlomila si je hrbtenico

Kot smo neuradno izvedeli, je PGD Ptuj letos izvajal več takšnih akcij po okoliš Žurnal24 main
S prvega nadstropja so učenci skakali skozi okno. Ravnatelj je zaupal gasilcem.

Osnovnošolka devetega razreda OŠ Breg pri Ptuju se je med evakuacijsko vajo, ki je potekala v okviru šole, huje poškodovala. Kot smo neuradno izvedeli, ima zlomljeno hrbtenico. Policijska preiskava dogodka je že v teku.

S soglasji staršev
Milan Fakin, ravnatelj OŠ Breg, opisuje dogodek: "Imeli smo zaključno prireditev projekta Pasavček. Otrokom so se predstavili tako policisti kot tudi gasilci. Slednji so predstavili reševanje na zračno blazino. Otroci so skakali skozi okno iz prvega nadstropja na blazino. Učenka se je poškodovala pri doskoku na blazino." Fakin še dodaja, da so otroci imeli podpisana soglasja s strani staršev, da lahko sodelujejo pri prikazu reševanja gasilcev.

1 osnovnošolka se je huje poškodovala pri preventivni akciji, ki jo je organizirala OŠ Breg.

Gasilci ne komentirajo
Skočnico, kot se imenuje takšna blazina za reševanje, so namestili in nadzorovali gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Turnišče in PGD Ptuj. Robert Cvetko, predsednik PGD Ptuj, je potrdil, da se je zgodila nesreča: "Dokler se ne razjasnijo okoliščine, nič ne komentiram."

"Skočnica prepovedana!"
Kot smo izvedeli od enega izmed mariborskih poklicnih gasilcev, ki pa ne želi biti imenovan, je uporaba skočnice pri evakuacijskih vajah prepovedana. "Bile so že podobne nesreče, zato se skočnice ne uporablja več, sploh pa ne, da bi na njo skakali otroci. To je noro," še dodaja naš sogovornik. Aleš Ciringer, poveljnik mariborskih poklicnih gasilcev, pravi, da oni pri prikazu evakuacij in podobnih akcijah redko uporabljajo takšno blazino: "Če jo že uporabimo, pa nanjo vržemo lutko kot prikaz, kako se to dela."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Aleš Čepek, predsednik PGD Turnišče, dogodka in navedb mariborskega poklicnega gasilca ni želel komentirati: "O tem ne dajem izjav, obrnite se na pristojne."

Zagotovili so mu varnost

Ravnatelja Fakina, ki smo ga popoldne obiskali v šoli, smo presenetili z navedbami našega vira, da je takšen način prikaza evakuacije s skočnico prepovedan: "Tega nisem vedel. Gasilci so mi zagotovili, da je takšna demonstracija varna in da se ne more nič zgoditi." Dodal je še, da dogodek močno obžaluje ter da se zaveda, da bo za to nesrečo moral nekdo odgovarjati.

Policija preiskuje dogodek
Ptujski policisti, ki so pri tem dogodku sodelovali, so bili priča nesreči. "Najprej smo mi predstavili delovanje policije, nato so dogajanje prevzeli gasilci. Policisti, ki so bili navzoči, so videli nesrečo. Kasneje so naši policisti nesrečo tudi obravnavali. Policija še zbira informacije o dogodku, policijski postopek je v teku," so za Žurnal24 pojasnili na Policijski postaji Ptuj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.