Slovenija
21 ogledov

Zlomljena noga Britanca na Bledu

Bledu je lani upadel obisk britanskih gostov. Borijo se za čisto vsakega turista Žurnal24 main
Policisti so našli enega izmed dveh roparjev, ki sta novembra lani skušala oropati britanskega turista. Ta si je na begu pred njima zlomil nogo. Udarec turizmu?

Policisti so prijeli 24-letnika z okolice Tržiča, ki je skupaj s še enim pajdašem novembra lani na Bledu skušal oropati britanskega turista.

Obrcan bežal pred napadalcema
Britanec, nastanjen pri enem izmed zasebnih ponudnikov prenočišč, se je sredi noči 2. novembra iz lokala vračal proti penzionu. Do njega sta s hrbtne strani pristopila dva mlajša moška; obrcala sta ga, da je padel po tleh, nato pa mu pregledala žepe oblačil, kjer pa vrednejših predmetov nista našla.

Prišlo je tudi do prerivanja; Britanec se je napadalcema upiral, pri begu pa si je celo zlomil nogo. Napadalca sta s kraja pobegnila.

Policisti izsledili 24-letnega napadalca
Britanec je sprva prijavil le poškodbo − oskrbeli so ga v jeseniški bolnišnici – policistom pa nato povedal še za rop.

S pogovori z več ljudmi je policiste sled pripeljala do 24-letnika iz okolice Tržiča, zoper katerega so podali kazensko ovadbo. Utemljeno ga sumijo, da se je s pajdašem spravil nad britanskega turista.

Vsi policijski prijemi pa očitno niso zadostovali, da bi odkrili še drugega storilca, ki tako še vedno ostaja anonimen.

Borimo se za vsakega britanskega gosta!
Britanski gostje za slovenski turizem predstavljajo pomembno tržišče; leta 2008 je Slovenijo obiskalo več kot 74.000 gostov z otoka, ustvarili so 279.000 nočitev.

Na Bledu so britanski gostje do lanskega leta kraljevali na 1. mestu lestvice največjih obiskov, lani so jih prehiteli Italijani. Vzrok je recesija, pa tudi razmerje funt/evro, pravi direktorica blejskega turizma Eva Štravs Podlogar.
 

Zanje se Slovenija bori z različnimi akcijami; dva meseca lanske pomladi so imeli londonski taksiji poslikave z Bledom, konec tega meseca pa bo Slovenska turistična organizacija na tamkajšnjem slovenskem veleposlaništvu odprla posebno turistično info točko.

"Vsak tak pripetljaj, kot se je zgodil temu britanskemu gostu, zagotovo vrže senco na Slovenijo. Turistični delavci se namreč z različnimi prijemi borimo za čisto vsakega gosta z otoka," je za Žurnal24 povedala direktorica blejskega turizma Eva Štravs Podlogar.

Pred lansko sezono britanska opozorila pred Hrvaško
Slovenija je za britanskega turista – kljub lanskemu upadu obiska – še vedno zanimiva destinacija. Upati je, da izkušnja oropanega turista ne bo prišla na ušesa ljudem, ki na otoku izdelujejo lestvice "nevarnih destinacij".

Kot se morda spomnite, je britansko zunanje ministrstvo pred začetkom lanske poletne sezone na svojih spletnih straneh opozarjalo svoje državljane pred obiskom Hrvaške, češ da tam preti grožnja terorizma in organiziranega kriminala.

Britansko zunanje ministrstvo je o Sloveniji pred lansko sezono zapisalo, da je v državi nizka grožnja terorizma, opozorilo pa, da je država uvedla vinjete, ki so obvezne za vožnjo po avtocestah.

Poleg tega je novinar britanskega BBC-ja Matt Prodger objavil reportažo s Hrvaške, ki jo je naslovil "Hrvaška v prekletstvu kriminala in korupcije". V njem Hrvaško opisuje kot deželo, v kateri vladata mafija in organizirani kriminal, redki pa niso niti atentati na ugledne in znane osebe. Prodger se je spomnil na umore urednika in sodelavca tednika Nacional, Iva Pukanića in Nika Franjića, in odvetniške pripravnice Ivane Hodak.

Hrvati so sicer vrnili udarec in posvarili svoje državljane, da je Velika Britanija tista, ki je teroristično nevarna. Zahtevali so tudi umik opozorila zunanjega ministrstva; zahteva ni naletela na plodna tla. Tako kot Slovenci pa so tudi Hrvati lani zabeležili upad nočitev britanskih gostov.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.