Slovenija
71 ogledov

Zlonamerni SMS pride z znane številke

Slovenija 260.11.2013 mobitel, mobilna telefonija, mobilno omrezje, google, ilus Saša Despot
Telekom opozarja na zlonamerna SMS sporočila, ki jih uporabniki prejmejo od znane osebe, klik na povezavo v sporočilu pa sproži pošiljanje sms sporočil na vse konktakte, ki jih imate v imeniku.

"V zadnjih dneh smo s strani uporabnikov Android naprav prejeli poročila o nenavadnem SMS-sporočilu, ki ga uporabnik prejme od znane osebe. V vsebini sporočila je tudi URL-povezava, ki ob kliku nanjo sproži pošiljanje SMS-sporočil z enako vsebino na kontakte, ki so shranjeni v imeniku naprave. Drugih težav oziroma nevšečnosti uporabniki niso zaznali, vseeno pa predlagamo, da tovrstna sporočila zbrišete in nikakor ne kliknete na URL-povezavo v sporočilu," so zapisali v Telekomu Slovenije.

"Virus" lahko vsem, ki nimajo zakupljenih velikih količin sporočil, povzroči precejšnje stroške, odvisno seveda, koliko ljudi imajo shranjenih v imeniku. 

Komentarjev 3
  • erikkk 21:39 31.december 2014.

    Za take stvari jst vidim krivca prav pri samem operaterju . Nekdo iz njihove vrste si je tole zmislu da bi povečal promet ... da pa nebi izpadli krivci pa pol taka POZOR sporočila ...<br ...prikaži več />ker tako je in vedno bo ... na trg najprej daš šampon po katerem odpadajo lasjepol pa oglašuješ šampon poti izpadanju las ...tako se žal dela pri vsem... ponavljam pri VSEM !!legalna goljufija ... jst temu pravim

  • mitjap 18:56 31.december 2014.

    Novinarji prosm preverte kaj pišete, ker telekomovci očitno nimajo pojma. Klik na url sproži pošiljanje? Klik sproži prenos zlonamerne (malware) aplikacije, katero mora potem uporabnik naložiti in pri tem potrditi dovoljenje za pošiljanje SMS sporočil. Ko je program nameščen in ...prikaži več ima vsa potrebna dovoljenja s strani uporabnika začne pošiljati sporočila. In še, takemu tipu zlonamernih aplikacij se reče trojanski konj in ne virus.

  • mirko 13:23 31.december 2014.

    Če napišem prijatelju SMS sporočilo, sigurno ne bom šel lepit neko povezavo noter. To lahko med pošiljanjem naredi izključno nekdo ki je zaposlen pri operaterju. Pravzaparav takšno povezavo lahko vstavljajo s pomočjo zlonamerne kode, ki je v njihovih strežnikih. Da ...prikaži več pa ne bi bilo preveč sumljivo je program tako nastavljen, da to naredi pri vsakem desetem ali stotem zaporedju pošiljanja SMS, ki letijo preko njihovih strežnikov.Na Telekomu se iz svojih uporabnikov delajo dobesedno norca. To je isto, kot če bi volk rekel ovcam, pazite se, tole seno sem vam jaz nastavil, da vas bom lahko požrl. Razlika je samo v tem, da na Telekomu ne priznajo da za temi mafijskimi posli stojijo prav oni, saj imajo od teh nezaželjeno poslanih SMS-ov korist prav oni. To je že za policijsko preiskavo, saj je to dobesedno kraja denarja strankam.