Slovenija
2 ogledov

Zlorab prek spleta vedno več

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Britanska policija je Facebook obtožila "arogantnega" ignoriranja varovanja zasebnosti otrok na njihovi strani. Slovenska policija: Prijav glede zlorab prek spleta je vse več.

Policist Jim Gamble, ki je odgovoren za varovanje otroških podatkov na svetovnem spletu, je dejal, da se povečuje število prijav staršev in otrok o tem, da pedofili, hekerji in nadlegovalci izkoriščajo osebne podatke in fotografije njihovih otrok.

Več prijav zlorab prek spleta

Na GPU so za zurnal24.si potrdili, da je slovenska policija že obravnavala posamične primere zaradi sumov kaznivih dejanj na škodo mladoletnikov in v povezavi s spletom ter da je bilo v zadnjem letu več tovrstnih prijav v primerjavi s preteklimi leti.

˝Ocenjujemo, da je t.i. temno polje teh primerov še večje, saj otroci oz. mladoletniki v vseh primerih ne obveščajo staršev in tako ne pride do podajanja prijav,˝ je še zapisal Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave.

Gamble je tako dejal, da je "glede zavarovanja otrok na spletu resno zaskrbljen", ostro pa je kritiziral tudi Facebookovo odločitev, da bi imeli na vsakem profilu možnost uporabe posebnega znaka, ki bi zavaroval otroke in odgnal pedofile.

"Ne razumejo, kaj je preventiva"
"Je Facebook tako aroganten, da jim ni mar za kolektivno zavarovanje otrok? Oni so tržni strokovnjaki, ampak ne vidim jih kot strokovnjake, ki bi varovali otroke,"
je dejal Gamble in dodal, da Facebook ne razume, kaj je preventiva.

Britanski policist bo tako v ponedeljek odpotoval v Washington, kjer bo vodstvu Facebooka predstavil svoje izsledke preiskav. V zadnjih treh mesecih so namreč na policijo prejeli 252 prijav glede zlorabe podatkov otrok.

"Nobena od teh ni prišla s Facebooka. Če je njihov sistem tako varen in če od mladih porabnikov prejmejo toliko pripomb, kje so potem?"

Facebook ima sicer po svetu že več kot 400 milijonov uporabnikov in je po obiskanosti v ZDA že prehitel Google.

Tiskovni predstavnik Facebooka je ob tem dejal, da zelo resno jemljemo zagotavljanje varnosti na spletu in da so se zato že večkrat srečali s predstavniki notranjega ministrstva.

Umor sprožil vprašanje varnosti
O varnosti na tej družabni spletni mreži pa se je začelo govoriti prejšnji mesec, ko so za umor šolarke Ashleigh Hall obsodili serijskega morilca Petra Chapmana.

Slednji se je na Facebooku izdajal za mladega fanta, jo tako zvabil na zmenek in jo ubil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.