Slovenija
21 ogledov

Zloraba: Kresalova udarila po mizi

Katarina kresal Žurnal24 main
Ministrica Kresalova posredno priznava pomanjkljivo ravnanje policije v primeru domnevne spolne zlorabe koroške deklice, kritična tudi do ravnanja centra za socialno delo. Munc: spremembe izvedljive.

Ministrica Katarina Kresal je zaradi dogodkov domnevne spolne zlorabe koroške deklice in poskusa njene izročitve materi policistom izdala usmeritve policistom glede obravnave primerov spolnega nasilja nad otroki.

Trenutno je pravno status quo, gospodar postopka pa je tožilka Okrožnega državnega tožilstva Slovenj Gradec. To so zdaj končno spoznali tudi drugi, predvsem akterji nezakonitega poskusa izvršbe, od sodišča, prek izvršitelja Pečolerja, CSD Ravne na Koroškem do koroške policije. Vsekakor pa sledijo tudi ovadbe proti odgovornim javnim uslužbencem, ki so kršili zakone.
Matic Munc o trenutnem stanju primera deklice, ki je oče zaradi domnevnih spolnih zlorab noče vrniti materi.

Smernice temeljijo na poročilu Direktorata za policijo in druge varnostne naloge in na podlagi ugotovitev policijskega notranjega nadzora, ki so očitno odkrili, da bi bilo posredovanje policije lahko precej bolj strokovno in zagnano.

Do žrtev dostojno
Tako smernice določajo, da mora policija zagotoviti "takojšnjo vzpostavitev takšne organizacije dela kriminalistične policije na državni in regionalni ravni, na podlagi katere bo zagotovljena takojšnja, koordinirana, strokovna in kontinuirana obravnava kaznivih dejanj, katerih žrtve so otroci ali mladoletne osebe".

V zahtevnejših primerih mora policija zagotoviti koordinacijo dela s kriminalisti, pri izvajanju ukrepov pa morajo policisti "ravnati dostojno in spoštljivo do žrtev nasilja".

Kritično do delovanja centrov
Med točkami nove smernice je očitna ost usmerjena tudi na centre za socialno delo (CSD). "V primeru neustrezne odzivnosti pristojnih centrov za socialno delo pri obravnavi zahtevnejših primerov nasilja v družini mora prek nadrejenih zagotoviti aktivnejšo vlogo za usklajeno obravnavno posameznega primera."

Munc: Spremembe so mogoče
Matic Munc iz Svetovalnice Akcija! meni, da so spremembe, ki jih v razmerju policije do CSD nalagajo smernice, izvedljive. "Policija je v predkazenskem postopku močnejši organ, saj raziskuje sum storitve kaznivega dejanja, zato lahko in mora uveljaviti moč, da drugi delujejo zakonito in strokovno. Pritisk na nadrejene je ustrezen, v skrajnem primeru na ravni ministrstva za delo, družine in socialne zadeve," je za Žurnal24 komentiral Munc.

Od sprememb v samem delovanju CSD-jev sicer kljub odmevnemu koroškemu primeru ne pričakuje preveč, čeprav Munc meni, da so tudi strokovni delavci verjetno spoznali, da gre za nedopustno prakso.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 10:05 13.avgust 2011.

    Ona udarila po mizi, oče pa pristal v uklonilnem zaporu, namesto dedka in pa zaradi prikrivanja kaz. dejanja tudi materjo, z odvetnikom vred , ki pomaga pri pri prikrivanju kaz. dejanja in omogoča proti plačilu z uradnimi postopki , da ...prikaži veča se le to nadaljuje !!!!

  • privat 19:00 27.julij 2011.

    kresalova udarila po mizi...kaj nič se ne dela??? Tako delajo vse službe v državi,tudi vi!! Pustimo policijo ta že ogroža življenja koliko dela..