Slovenija
30 ogledov

Zlorabe v NLB?

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Zlorabe položaja? V mariborski enoti NLB naj bi po naših neuradnih informacijah odpustili tri vodilne zaposlene. Odgovorov ni, delavci prestrašeni.

Trije vodilni možje mariborske enote NLB, po naših neuradnih informacijah gre za direktorja Albina Turka in Boruta Rataja ter še nekoga, naj bi bili pod drobnogledom interne preiskave. Šlo naj bi za zlorabe položaja pri izdajanju kreditov. Kot trdijo naši viri, naj bi omenjenim tudi preprečili vstop v stavbo banke.

Da se v mariborski NLB "nekaj dogaja“, nam je potrdilo nekaj virov znotraj NLB, nihče pa ne pojasni, za kaj natančno gre. Izvedeli smo le, da naj bi trojico odpustili in jim prepovedali vstop v banko. Zaposlene naj bi obvestili, da enoto začasno, za dobo enega meseca, vodi direktor enote Murska Sobota. Naši viri pri tem dodajo, da so zaposleni spričo zadnjega dogajanja prestrašeni.

Zaviti v molk
Informacije smo preverjali uradno, preko službe za stike z javnostmi NLB. Odgovore še pričakujemo. Vprašanje smo želeli nasloviti tudi na odvetnika Bojana Rataja, Stojanu Zdolšku, ki se na naše klice ni odzval.

S SMS-sporočilom smo se obrnili tudi na Boža Jašoviča, predsednika uprave NLB. Vprašali smo ga, ali držijo informacije, da je določenim osebam prepovedal vstop v mariborski NLB, in če, ali je vzrok za to interna preiskava zaradi sumov zlorab, ali pa gre za to, da naj bi bili uslužbenci v policijskih postopkih in so jim zato omejili vstop v stavbo. Tudi Jašovič se na naša vprašanja doslej ni odzval,  policisti pa nam medtem niso potrdili, da bi zoper trojico potekale policijske preiskave.

Stari grehi brez epiloga
Spomnimo. Bojan Rataj je bil poleg menedžerja družbe Satex Štefana Poštraka in Mladena Kerina ter nekdanjega notarja Tomislava Ajdiča vpleten tudi v afero Satex. Od začetka leta 1995 do jeseni 1996 naj bi preko 944 različnih posojil od NKBM pridobili za okoli 11 milijonov današnjih evrov protipravne premoženjske koristi.

Rataj se je med drugim zagovarjal, da je nedolžen, da se je v resnici okoristila njegova sodelavka, ki je dokumente podpisovala. Ta je v prometni nesreči še med sodnim procesom umrla, primer pa je – kot je znano – pred sodiščem zastaral.

Bojana Rataja so sicer takoj po odkritju afere odpustili iz NKBM. Da je bil odpuščen neupravičeno, je skušal dokazati po sodni poti, vendar je sodišče odločilo v prid NKBM. Spor je pravnomočno končan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.