Slovenija
25 ogledov

"Zlorabljene" informacije so bile že javne

NLB Anže Petkovšek
Po petkovih preiskavah v NLB opozorili na netočnosti očitkov iz odredbe za preiskavo.

"Nima in nikdar ni imel delnic Mercatorja niti neposredno niti posredno. Prav tako ni nikogar spodbujal k nakupu teh," so včeraj zvečer v Novi Ljubljanski banki (NLB) pojasnjevali, zakaj je sum, da je Janko Medja, predsednik uprave NLB, storil kaznivo dejanje zlorabe notranjih informacij, ko je še bil član uprave UniCredit Banke Slovenija, neosnovan.

 V NLB trdijo, da na neutemeljenost očitkov o tem, da je Medja pomagal tretjim osebam pri zlorabi notranjih informacij, kažejo že nedoslednosti in nelogičnosti na podlagi suma storjenega kaznivega dejanja. Izpostavili so, da predlanska namera Agrokorja za nakup Mercatorja ni bila občutljiva informacija, saj je bilo to javno znano že dve leti prej. Občutljiva informacija ni bila niti cena delnice – 221 evrov –, ki je bila omenjena v elektronskem sporočilu 12. oktobra 2011, saj so mediji tudi o njej pisali že pred tem. Protislovnost teh očitkov se po njihovih navedbah kaže tudi v tem, da transakcije z delnicami Mercatorja predlanskim ni bilo.

Neutemeljena in potencialno zavajajoča naj bi bila tudi navedba, da je bila predvidena vsota 50 milijonov evrov za različne stroške in provizije že zaradi višine verjetno namenjena protipravnim plačilom. Kot četrti razlog za neutemeljenost sumov so navedli, da je banka UniCredit osem odstotkov delnic Mercatorja prejela iz neuspelega posla z Istrabenzom, del dogovora z bankami o prestrukturiranju dolga pa je bil tudi dogovor, kaj bi se zgodilo z morebitnim dobičkom ob njihovi prodaji.

Slovencev ni bilo zraven

Ne nazadnje so dodali: "Popolnoma nelogično je, da bi bila UniCredit Banka Slovenija tista, ki bi prva posredovala občutljive informacije na Hrvaško nosilcem tako imenovanih skritih nakupov. Vse informacije bi morebitni kupci veliko logičneje pridobili na Hrvaškem, na primer od Agrokorja ali Zagrebške banke." V slovenski banki UniCredit naj bi bili o financiranju Agrokorja "praktično neobveščeni", saj naj bi vse potekalo na ravni skupine UniCredit. Slovenska podružnica tako menda v pogajanjih z Agrokorjem in dogovorih o poslu ni sodelovala.

Komentarjev 1
  • ennanova 10:02 25.september 2013.

    Zakaj je desnica boljša od levice, ali o neverjetni učinkovitosti levega neoliberalizma (Boris Jereb)Idiotske trditve o stricih iz ozadja so na ta način za marsikoga dobile celo potrditev, saj se je za nazaj izkazalo, da je šlo pri protestih ...prikaži več za močan refleks proti določeni politični opciji. In to kljub nenehnim trditvam o pokvarjenosti vseh opcij in o nesmiselnosti levo-desne politične delitve. Je pa še nekaj pomembnejšega, in sicer, …http://za-misli.si/kolumne/ostali-avtorji/1197-zakaj-je-desnica-boljsa-od-levice-ali-o-neverjetni-ucinkovitosti-levega-neoliberalizma-boris-jereb