Slovenija
101 ogledov

Zmagali toplotni prihranki

razno 12.11.13. Massimo Makovac, podjetje ATech elektronika, zraven njega pa ino Žurnal24 main
Od grelnika vode do prevoza in vzgojnih metod.

Glavno nagrado na letošnjem Slovenskem forumu inovacij je prejela naprava florian, ki v pečeh na biomaso za 20 odstotkov poveča učinkovitost izgorevanja in zmanjšuje količino škodljivih izpustov. "Uravnava vleko dimnih plinov v ceveh in stalno skrbi, da ni nadtlaka," so razložili pri ATechu elektroniki. Ko bo v prodaji, bo treba zanjo odšteti od 250 do 300 evrov.

Drugo nagrado si je prislužil postopek obarvanja transparentnega stekla, tretjo pa sesalna enota v kapsuli, ki omogoča tišje delovanje sesalnika brez izgube moči.

Model za agresivne otroke

Nekoliko drugačna pa je inovacija Vzgojnega zavoda Planina, ki je razvil model celostne obravnave duševno motenih in agresivnih otrok in mladostnikov. Ti so tako ob sodelovanju pedagogov, psihiatrov in zdravstvenih tehnikov pravočasno in ustrezno obravnavani, medtem ko prej marsikdaj ni bilo tako, so razlog za razvoj modela pojasnili v zavodu. Tak primer je bil tudi javnosti bolj znan 13-letnik, ki je bil nameščen v zaprtem oddelku psihiatrične bolnišnice za odrasle. "Po tej metodi pa otroka obdržimo in je zanj poskrbljeno," so dodali.

Med nagrajenimi inovacijami so še ionski grelnik vode, ki z večjo močjo porabi manj energije, proti koroziji odporno orodno jeklo za preoblikovanje plastik, sistem prevoza potnikov GoOpti ter postopek izdelave na videz razbitega stekla, ki ohranja njegovo funkcionalnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.