Slovenija
2952 ogledov

Zmago Jelinčič vztraja, da nima prepovedi, pri čemer zavaja s starimi dokumenti

Borut Pahor in Zmago Jelinčič na prvi seji 8. državnega zbora Republike Slovenije Anže Petkovšek Začetek prve seje novega sklica DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ.
Zmago Jelinčič izključitev iz Sveta Evrope vidi kot gonjo levih sil zoper njega.

Poslanec Zmago Jelinčič, ki je zaradi korupcijskega ravnanja dobil dosmrtno prepoved vstopa v Svet Evrope, je danes v javnem odzivu novinarjem zatrjeval, da ta podatek ne drži in se pri tem skliceval na poročilo neodvisnega preiskovalnega organa z aprila 2018, kjer njegova izključitev ni omenjena. Medtem pa je iz dokumenta odbora Parlamentarne skupščine Sveta Evrope 29. junija letos, razvidno, da je dobil prepoved vstopa v Svet Evrope in Parlamentarne skupščine Sveta Evrope do konca življenja.

"Ne vem, kaj imate vi. Ne vem, kaj delajo, ali so po komandi naših levih gospodov to naredili. Možno tudi to. Dejstvo je, da se tudi čudne zadeve dogajajo na Svetu Evrope. Posebej zaradi določenih zadev tudi v povezavi s člani Foruma 21 preko švicarskih gospodov, a o imenih ne bom govoril," je na novinarska vprašanja nato odgovarjal Jelinčič, ki vztraja, da gre za gonjo zoper njega.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je odločitev o izključitvi sprejela na podlagi poročila neodvisnega preiskovalnega telesa, ki je v preiskavi ugotovila, da je Jelinčič julija 2012 prejel 25.000 evrov od enega od britanskih podjetij, ki je bilo vpleteno v primer "pralnica". S tem je bil vzpostavljen sum, da je deloval v prid Azerbajdžana pri opazovanju volitev.

Jelinčič sicer zatrjuje, da 25.000 evrov prejel za ruski prevod knjige Ukana slovenskega avtorja Toneta Svetine oziroma kasneje, da je ta prevod naročil. Na novinarsko vprašanje, ali se da knjigo videti, je odgovoril: "Ne vem, pokličite v Azerbajdžan." O tem, kdo je izdajatelj knjige, ki so jo pred leti že neuspešno skušali najti novinarji Dela, pa: "Me ne zanima." Na vprašanje, ali ima za opravljeno delo pogodbo, pa je odgovoril z vprašanjem, ali menite, da se kakšna usluga plačuje kar tako ali po pogodbi. Na koncu je dejal, da so "vse zadeve" pri Odvetniški družbi Fašun, Melihen, Milač, Strojan, ki ga zastopa.

Za dodatna pojasnila se z odvetniško družbo še dogovarjamo.

"Morda je ta organizacija res pošiljala kakšne zahteve, vendar ne meni"

Predsednik poslanske skupine SNS je tudi zanikal, da ni podal pisnega odgovora, kot so to od njega zahtevali preiskovalci, niti ni odgovoril na pismo, ki mu ga je poslal vodja odbora in ni podal nikakršnih komentarjev. Navedel je namreč, da sam ni prejel nikakršnih zahtev, da bi podal, kakršnokoli pisno pojasnilo, kaj se je dogajalo. Dopušča pa možnost, da so zahtevo poslali v državni zbor, a da njega sedem let ni bilo v državnem zboru.

V nadaljevanju je nato vseeno povedal, da je bil v stiku z dvema predstavnikoma. "Res pa je, da so bila njuna vprašanja smešna in žaljiva," je navajal Jelinčič in dodal, da so ga spraševali, ali je od azerbajdžanske vlada dobil navodila, kaj mora govoriti in ali so ga še kaj dodatno plačali. Na koncu naj bi jim Jelinčič po svojih navedbah odgovoril, da na tako nesramna in ponižujoča vprašanja ne bo več odgovarjal.  "Gre za eno smešnico s strani teh organizacij," je še dodal Jelinčič.

Poslanec SNS je pri tem ponudil še pojasnilo, da gre za diskreditacijo "leve provenience", da SNS ne bi prišla v parlament, a zdaj upam, da bo na oblast prišla desna vlada. 

Zadevo sicer obravnava tudi Specializirano državno tožilstvo, ki je v začetku maja policiji poslalo natančne in podrobne usmeritve za preverjanje morebitnih sumov storitve korupcijskih kaznivih dejanj zoper dve fizični osebi.

Kljub dosmrtni prepovedi vstopa pa je bil včeraj Zmago Jelinčič izvoljen celo za podpredsednika parlamentarnega odbora za zunanjo politiko. O imenovanju Jelinčiča poslanci sicer niso glasovali posamično, ampak so v celoti glasovali o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles.

Komentarjev 21
  • dragec 13:40 05.julij 2018.

    Lopovska slovenija ima lopovske poslance

  • leonardo 07:46 05.julij 2018.

    c,c,c,c Jelkec. Veš kakšen je lep slovenski pregovor. Kdor laže tudi krade! In ti takšen kot si naravnost v slovenski parlament in povrh še dodatno v zunanjo politiko. Slovencem se je zrolalo. No ne Slovencem ampak tistim, ki sedijo s ...prikaži več teboj v parlamentu in ti to omogočajo.

  • cogocogo 16:54 04.julij 2018.

    baraba je baraba zal pa pri nas nimamo prevne drzave in lahko barabe sedijo v parlamentu ,,