Slovenija
56 ogledov

Zmago na referendumu zagotovili podporniki vlade

referendum Anže Petkovšek
Nasprotniki novele zakona o zakonski zvezi so zmago predvsem pa potrebni kvorum dosegli s pomočjo podpornikov vladne koalicije, kaže spletna anketa družbe Valicon. Proti noveli je namreč glasovalo 49 odstotkov anketiranih podpornikov koalicije ter strank ZaAB in PS.

Rezultati Valiconove raziskave kažejo, da je bila ključna za zmago mobilizacija volivcev, ki sicer ne podpirajo strank iz desne strani političnega prostora, ki so bili pobudniki pobudniki in največji nasprotniki zakona.

Skoraj četrtina glasov proti od volilcev, ki ne podpirajo desne opcije 

Podobno, kot to navadno uspe levici, je tokrat uspelo desnici: na volišča so uspešno povabili volivce, ki so glasovali proti, čeprav ne podpirajo strank, ki so bile glavne nasprotnice zakona. Od tu prihaja glavnina od dobrih 110.000 glasov več, kot jih je tokrat dobila opcija proti. Če ne bi bilo glasov s strani volivcev, ki sicer podpirajo stranke vladne koalicije, kvorum še zdaleč ne bi bil dosežen, brez teh glasov bi rezultat težko presegel 300.000.

Polovica podpornikov vladne koalicije glasovala proti

Za potrditev zakona o izenačitvi pravic parov je glasovalo 85 odstotkov anketiranih podpornikov ZL in Piratske stranke ter 51 odstotkov podpornikov strank vladne koalicije, ZaAB in PS. Med anketiranimi podporniki opozicije, SLS in SNS jih je opcijo za izbralo 12 odstotkov, delež glasov pri ostalih vprašanih pa je bil enakomerno porazdeljen.

Tabela referendum | Avtor: Valicon Valicon

V prvem delu tabele je prikazana udeležba, v drugem pa izbira glede na to, katero stranko volivci podpirajo. V tabeli so združene stranke desne opozicije s podporniki strank SLS pa tudi SNS. Strankam vladne koalicije so dodani še podpornikov strank ZAAB ter PS. 

Večina anket v zadnjem tednu pred referendumom je napovedovala tesen izid, nekatere nekoliko v korist nasprotnikom uveljavitve novele zakona o izenačitvi pravic parov. Zakaj so se zmotili?

Niso šli na referendum

Da je bil rezultat referenduma drugačen od predvidenega, v Valiconu pripisujejo relativno visoki stopnji neudeležbe med tistimi, ki so zadnja dva dni pred volilnim molkom zatrdili, da se bodo zagotovo udeležili referenduma. Le štiri petine takšnih se je referenduma tudi zares udeležilo, med njimi pa razmerje ni bilo več 50-50, temveč 60-40 v korist opcije proti.

Tisti z zelo verjetno udeležbo so se referenduma udeležili po pričakovanjih, torej približno vsak drugi, presenetili pa so tisti, ki so v četrtek in petek dejali, da se bodo verjetno udeležili referenduma. Med njimi je bila udeležba skoraj 50-odstotna, pri razmerju 3:1 v korist opcije proti.

 

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:36 22.december 2015.

    Dokler ne bodo na vsake volitve, referendume ipd šli se nimajo kej pritožvat nad politiki in njihovim ravnanjem. Jz sm lahk tečn ker grem vedno volit ne glede na vse, tisti k pa niste šli pa nimate kej jamrat.

  • Ferluci 14:19 22.december 2015.

    Si prepričan? Jaz sem pa mislil, da so volitve obvezne...matr, si pameten!

  • dragec 11:17 22.december 2015.

    Resje,tudi neudeležba na referendumih in volitvah ni obveznost, ampak prosta odločitev posameznika