Slovenija
6 ogledov

Zmagovalci že devet dni pred tekmo

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Po akciji bo po slovenskih gozdovih še vedno na tone nevarnih odpadkov.

Vodja projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Petra Matos in njena ekipa so že zmagovalci. K “umazanemu” pobiranju smeti so pritegnili več kot 93 tisoč prostovoljcev, v akciji pa sodeluje vseh 212 slovenskih občin. Njihova želja, da bi se pobiranja udeležila desetina Slovencev, se devet dni pred prostovoljno akcijo ne zdi nemogoča. V Estoniji so imeli dan pred akcijo na spletu prijavljenih deset tisoč prostovoljcev, čistiti jih je prišlo petkrat več.

Nevarnost. Ta čudovita dobrodelna akcija obenem odkriva grdo in brezbrižno plat nekaterih državljanov. Sodelujoči pri akciji so našteli kar devet tisoč divjih odlagališč, med njimi jih ogromno vsebuje nevarne odpadke, kot so stari akumulatorji, baterije, barve in topila, kemikalije, olja, pesticidi, pralna ter kozmetična sredstva, zdravila, topila in kisline. Vse to in podobne snovi na divjih odlagališčih postopoma in vztrajno onesnažujejo podtalnico ter druge vodne vire, zrak, prst in končno tudi zdravje ljudi ter živali. V akciji Petre Matos bomo pobirali le komunalne in kosovne odpadke, ki jih je okoli 11 odstotkov. V naravi bo tako ostalo še nešteto odlagališč z gradbenimi materiali in nevarnimi odpadki, ki vztrajno čakajo pristojne. Ti imajo žal še vedno preveč dela s samo ureditvijo legalnih odlagališč in uvedbo učinkovitejšega ločevanja odpadkov, tako da na divja še pomislijo ne. Morda bi zalegla kakšna nova tožba Evropske komisije. Do tedaj bodo namesto njih mislile vse Petre Matos, ki nesebično skrbijo za lepši jutri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.