Slovenija
44 ogledov

Zmagovalec ob zaslužek

Oljka se uspešno vrača v Brda, saj je ob že skoraj vsakem vinogradu zasajenih ne Žurnal24 main
Natečaj. Županovo vino in oljčno olje 2013.

„Še ne vem, če se bom prijavil,“ pravi Franc Morgan, lanski in predlanski zmagovalec natečaja za županovo oljčno olje, ki ga skupaj z županovim vinom tudi letos organizira koprska občina. Ta v protokolarne in promocijske namene od zmagovalca nato odkupi najmanj tristo steklenic vina - po ceni sedem evrov za 0,75 litra - in najmanj dvesto steklenic oljčnega olja - po ceni pet evrov za 0,25 litra.

Na trgu dobi več

„Ceno bi morala občina malo zvišati,“ meni oljkar Morgan, ki proda vse, kar pridela. Večino mu odkupijo ekološke trgovine, pri čemer za 0,25 litra olja iztrži 12 evrov, kar presega dvakratno ceno, ki mu jo za odkup ponuja občina. Ob tem potoži, da ima letos tudi višje stroške zaradi novih steklenic, letina pa je za več kot pol slabša od lanske. Če bi zmagal, bi moral velik del svojega pridelka občini prodati bistveno pod ceno. Mirjana Klodič, predsednica društva oljkarjev Slovenske Istre, ob tem pripomni, da gre pri občinskem natečaju za veliko podporo oljkarski panogi, a da bi si spričo tako slabe letošnje letine oljkarji vendarle želeli, da bi se občina pri odkupu vsaj približala tržni ceni.

Vinarji stavijo na promocijo

„Res je, da se županovo vino proda občini po nižji ceni kot bi zanj iztržili na trgu, a je to velika promocija za vinarja, saj gredo te steklenice v dar poslovnežem in drugim uglednim gostom,“ pa meni Ingrid Mahnič, predsednica vinogradnikov Slovenske Istre. Po njenih besedah nizka občinska odkupna cena ne odganja boljših vinarjev, čeprav priznava, da je letošnja letina zaradi suše še posebej problematična. Rok za prijavo na natečaj koprske občine je sicer 3. december, zmagovalca pa bodo razglasili 14. decembra v Gledališču Koper.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.