Slovenija
47 ogledov

Zmaj je "ušel" na ulice

pust ljubljana
1/22
Žurnal24 main
Po vsej državi se odvijajo pustna rajanja.

Tradicionalni Zmajev karneval se je v Ljubljani začel ob 11. uri na Bregu in Novem trgu, povorka z zelenim zmajem in Rimljani pa je svojo pot sklenila na Kongresnem trgu, kjer so razglasili najboljše maske.

Na Igu se je ob 14. uri začel tradicionalni Podkrimski pustni karneval, na katerem zadnja leta sodeluje okoli tisoč domačih in gostujočih mask.

Pustovanja na vzhodu države

Pustovanje so pripravili tudi v Lenartu, z otroškim pustnim rajanjem pa se bo začel tudi Ormoški fašenk. V Murski Soboti se je pustno rajanje v mestnem središču začelo ob 10. uri, v popoldanskih urah pa se je nadaljevalo na drsališču na Trgu kulture.

Pustovanja tudi na Primorskem

Že od zgodnjih jutranjih ur domačine in obiskovalce Drežnice preganjajo tamkajšnje značilne pustne maske, večje pustovanje na severnem Primorskem pa so pripravili v Šempetru pri Gorici in Vipavi.

Istrski karneval je danes najbolj zaznamovala povorka v starem mestnem jedru Kopra. Medtem pa so v Avditoriju Portorož pripravili otroško rajanje, zvečer pa bo sledil tradicionalni veliki pustni ples v Piranu.

Pustni sprevod v Kranju

Najbolj množični pustni sprevod na Gorenjskem je potekal v Kranju. Pustna rajanja so pripravili tudi po številnih drugih krajih na Gorenjskem, kot na primer v Radovljici in Tržiču.

Novo mesto postalo "Noru mejstu"

V Novem mestu je tamkajšnje Društvo prijateljev mladine Mojca v telovadnici Osnovne šole Drska ob 15. uri priredilo rajanje za otroke. "Glavarstvo vojvodine Kranjske" pa je nato Novo mesto oklicalo za "Noru mejstu". "Najglasnejši karneval v državi" se je pred novomeškim rotovžem začel ob 16. uri. Pustovanji sta tudi v Dobovi in Ribnici.

Dobrodelni tudi na pustno soboto

Pustna sobota je tudi priložnost za dobrodelnost. Radio Ognjišče je v sodelovanju s Slovensko Karitas namreč pripravilo Pustno sobotno iskrico, ki se jo je udeležilo približno 3000 maškar in njihovih spremljevalcev. Na prireditvi so zbrali več kot 40.000 evrov. Zbrana sredstva bodo namenili nakupu mleka za pakete pomoči za slovenske družine v stiski.

"Presenečen sem nad dobroto, ki je tokrat na drugačen način dobila svoj izraz. Presenečen sem nad življenjem tukaj. Ljudje znamo dobroto podeliti tudi s sproščenostjo, sožitjem in drugačnostjo. Zdi se mi, da je to drugačen obraz dobrote. Tudi to rabimo. Da se zabavamo, nam je lepo in smo hkrati tudi radodarni," je dejal generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.