Slovenija
44 ogledov

Zmanjka jih ob konicah

biciku1 Žurnal24grafika
Bicikelj. Zjutraj zmanjkuje koles na obrobju, popoldne pa v središču mesta.

Na Žurnalovem portalu Jaz poročam je bralec objavil več fotografij stojal Bicikelj, na katerih ni bilo koles. Zmotilo ga je, da je na prazna stojala na različnih lokacijah naletel večkrat. "Ne vem, zakaj bi plačeval pristopnino, če ne dobim kolesa."

V Europlakatu, ki stoji za sistemom izposoje koles Bicikelj, odgovarjajo, da koles na nekaterih najbolj obleganih postajah za kratek čas zmanjka predvsem ob prometnih konicah. Podobno velja tudi za polna stojala. "Čeprav se ekipa vzdrževalcev sistema Bicikelj trudi zagotavljati razpoložljivost koles na vseh postajah, ob prometnih konicah to ni vedno mogoče, saj zaradi gneče na cestah tudi oni porabijo več časa, da kolesa ponovno razvozijo na postaje," pojasnjuje namestnik direktorja v podjetju Europlakat Boštjan Berčan. Ob tem uporabnikom svetuje, naj si prihranijo pot na postajo in prek spletne aplikacije preverijo, ali so kolesa na stojalih oziroma ali so ta prosta.

Največ izposoj v centru

Med tednom si uporabniki največ koles izposodijo zjutraj med 7. in 9. uro ter popoldne med 15. in 17. uro. V jutranjih konicah so stojala največkrat prazna na obrobju mesta, ob popoldanski konici pa je ravno obratno, saj je povpraševanje po kolesih največje na postajah v središču mesta. Najpogosteje si uporabniki kolesa izposodijo oziroma jih vrnejo na stojalih na Prešernovem trgu, Kolodvorski ulici in Cankarjevi cesti.

Okoli 320 premikov na dan

Ekipe Europlakata, ki skrbijo za premike koles med postajami, so med tednom na terenu od jutra do večera, ob koncih tedna pa opravljajo dežurstva. Med delavniki poleti opravijo več kot 320 premikov koles na dan, pozimi pa približno polovico manj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.