Slovenija
14 ogledov

Zmanjkalo denarja za subvencije

V pokru se vrti vse več denarja. (Foto: iStock) Žurnal24 main
Zavod za zaposlovanje zaradi pomanjkanja denarja zaenkrat ukinja subvencijo za samozaposlitev. Subvencije bodo spet omogočene po novem letu.

Za subvencije za samozaposlitev je bilo sicer letos namenjenih okoli 20 milijonov evrov. Državni ukrep se je izkazal za bolj uspešnega, kot je večina pričakovala, zanimanje za delavnice pa je bilo in je še vedno izjemno. Letos se je delavnic, ki so pogoj za pridobitev subvencije, udeležilo že skoraj 5.500 slušateljev. Od teh je podjetje že ustanovilo (in hkrati tudi pridobilo subvencijo) 3.468 oseb. Za primerjavo: lani je bilo dodeljenih le 1.600 subvencij za samozaposlitev.

Za 2010 predvidenih 12,5 milijona evrov
Zadnji, ki bodo sredstva dobili, so tisti, ki so se delavnice že udeležili oziroma jo trenutno obiskujejo ali pa so že dobili potrditev prijave, a na delavnico še čakajo. Ostali kandidati bodo morali počakati predvidoma do konca leta.

"V letu 2010 je trenutno predvidenih 12,5 milijona, vendar se skupaj z ministrstvom za delo, družino in socialno zadeve prizadevamo zagotoviti še dodatna sredstva," nam je o razpoložljivih sredstvih za subvencije povedala Tanja Podobnik Zec iz Zavoda RS za zaposlovanje.

Delavnice bodo spremenjene
Zavod je sicer zadovoljen z izvajanjem aktivnosti glede samozaposlovanja, kljub temu pa nameravajo naslednje leto okrepiti vsebino delavnic in dati večji poudarek poslovnemu načrtu, ki bi po njihovem pripomogel k povečanju ohranitev zaposlitev. Zaenkrat še nimajo točnega načrta, kako bodo okrepili delavnice.

"Program izvajanja aktivnosti v letu 2010 je še v pripravi, zato konkretnih novosti ta trenutek še ni mogoče podati. Vsekakor pa želimo brezposelne osebe, ki se odločajo za samozaposlitev, čimbolj pripraviti in usposobiti, zato da bi se samozaposlitev ohranila čim dlje," je še dodala Tanja Podobnik Zec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.