Slovenija
2516 ogledov

Zmanjkalo je rib

Ribarnica, ribe Profimedias
Domača samooskrba z ribami je 13-odstotna.

Zaloge rib, ki jih ulovijo ribiči oz. vzredijo ribogojnice v državi, so se danes izčrpale. Slovenija bo odslej pri porabi rib odvisna od uvoza, so danes sporočili iz organizacije za varstvo narave WWF.

"Danes bomo v Sloveniji pojedli vse domače ribe," so zapisali in ugotovili, da je Slovenija porabila svoje letne ribje zaloge v mesecu in pol. Domača samooskrba z ribami je tako 13-odstotna.

Evropa je največji svetovni trg za ribe in morsko hrano. Več kot polovico morske hrane uvozi. Evropski dan odvisnosti od rib je 9. julij, države pa imajo svojega različno. Slovenija ga ima danes, Avstrija ga ima denimo 17. januarja, Italija 6. aprila.

"Če nočemo ostati brez rib ..."

Prebivalec Slovenije na leto v povprečju poje 10,8 kilograma rib. To Slovenijo med evropskimi državami, kjer je povprečje 22,7 kilograma, uvršča na 23. mesto. Največ rib na prebivalca pojedo na Portugalskem (55,3 kilograma) in v Španiji (46,2 kilograma), sledijo Litva, Francija in Švedska.

"Če nočemo ostati brez rib, moramo preusmeriti globalno ribištvo in potrošnjo v trajnostno smer," je opozoril Danijel Kanski iz WWF Adria. Podatki namreč kažejo, da je okoli 33 odstotkov ribjih zalog prelovljenih, 60 odstotkov pa se jih lovi do maksimalnih mej. V Sredozemlju in Jadranu je stanje ribjih zalog zelo slabo.

V WWF so zato znova opozorili na projekt Fish Forward, s katerim želijo povečati zavest kupcev in poslovnega sektorja o pomembnosti izbire trajnostnih morskih proizvodov in njihovem vplivu na svetovna morja in ljudi. O tem jih osveščajo v spletnem vodniku kateroribokupiti.si.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • nizakej 20:01 15.februar 2019.

    Ko bodo prepovedali kočare in lov orad v drstu, bo odgovornim hepanom mogoče postalo jasno, da je bil tak lov velika napaka. In potem mene hrvaški čuvaj jebe u glavo, ko nesem brancina pod pajsko domov...