Slovenija
44 ogledov

Zmanjkalo za učno pomoč otrokom

Andrej Mihelin Jerca Božič Kranjec
Posavju največ denarja do zdaj, a ga bodo težko počrpali, ker nimajo za sofinanciranje.

Posavje bi lahko letos na račun javnih del od države prejelo 1,5 milijona evrov, kar je po besedah Andreja Mihelina iz sevniške območne službe Zavoda RS za zaposlovanje največ v zadnjih letih, a jim, kot kaže, ne bo uspelo vsega počrpati. Čeprav je letos na voljo več denarja kot lani, ko je bilo v program javnih del vključenih 153 oseb, jih je za zdaj na javnih delih 30 manj.

Nimajo za doplačilo

"Gre za neprofitne delodajalce, razmere v javnem sektorju pa so takšne, da nimajo možnosti pokrivanja preostalega dela plače," pravi Mihelin in pojasnjuje, da ta delež pomeni med 5 in 25 odstotki plače zaposlenega prek javnih del.

Največ javnih del je v vzgoji in izobraževanju ter športu. Ker iz občinskih proračunov za ta namen ne dobijo denarja, izvajalci, denimo šole, javnih del ne morejo sofinancirati, tako da se je po Mihelinovih besedah ustavilo tudi pri programih učne pomoči otrokom. "V primerjavi s krško in brežiško so šolski programi najslabše zastopani v sevniški občini," dodaja Mihelin.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.