Slovenija
24 ogledov

Zmanjšanje čez deset let

cepljenje Dejan Mijović
Cepljenje proti HPV. Šestošolke, dečki in tudi 60-letnice.

HPV. Za cepljenje proti HPV (humani papilonski virus) so se že odločale ženske, stare 60 let in več, zaupa ginekologinja Marjetka Uršič Vrščaj. Glede na priporočila evropske agencije zgornje omejitve starosti ni, dodaja, “je pa najbolj priporočljivo cepljenje deklic, ki še nimajo spolnih odnosov, a dobrobit cepljenja je večja ali manjša tudi pri starejših”. Pri nas je cepljenje proti HPV sicer brezplačno le za deklice šestih razredov osnovne šole, a le z dovoljenjem staršev.

Cepivo je varno, cepljenje poteka v več kot 130 državah, cepljenih je bilo več kot sto milijonov prebivalcev, v nobeni državi, kjer so začeli cepiti, pa tega niso ustavili ali prekinili zaradi stranskih učinkov, je strnil Mario Poljak, vodja laboratorija za molekularno mikrobiologijo in diagnostiko hepatitisov in aidsa pri ljubljanski medicinski fakulteti. Predstavil je tudi nekaj raziskav o učinkih cepljenja na zbolevnost ljudi v Avstraliji, kjer so kot prvi na svetu uvedli brezplačno organizirano cepljenje in so do zdaj cepili 15 generacij žensk. Število žensk, mlajših od 27 let, ki zbolijo za genitalnimi bradavicami, se je tako zmanjšalo za 60 odstotkov, rezultati druge raziskave pa kažejo na statistično značilno zmanjšanje hudih predrakavih sprememb materničnega vratu pri cepljenih dekletih, starih od 15 do 19 let. Ker se predrakave spremembe razvijajo v raka materničnega vratu več let, lahko pri nas zmanjšanje števila prvih bolnic z rakom materničnega vratu pričakujemo čez približno deset let, napoveduje Vrščajeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.